Χειρουργική επέμβαση για κιρσούς: τύποι, ενδείξεις, προετοιμασία, αποκατάσταση

Τι είναι οι κιρσίδες

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός θεμιτών φύλων ξέρει από πρώτο χέρι τι είναι μια ασθένεια όπως οι κιρσοί. Φυσικά, η ασθένεια πλήττει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, αλλά είναι ακόμα πιο συχνή στο αδύναμο μισό της ανθρωπότητας. Οι κιρσοί δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε έναν φλεβολόγο και να συνεργαστείτε μαζί του για να επιλέξετε την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πότε είναι απαραίτητο να κάνουμε χειρουργική επέμβαση για κιρσούς, πώς γίνεται και ποιες είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχει. Διαβάστε τις πληροφορίες που παρέχονται προσεκτικά για να οπλίσετε και να προστατευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για κιρσούς

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει παθολογία σαν κιρσούς για περισσότερο από μια γενιά. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεπεράσουν την ασθένεια χρησιμοποιώντας τις μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας. Και μια τέτοια θεραπεία μπορεί πραγματικά να αποφέρει καρπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η ασθένεια δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε προχωρημένη μορφή. Εάν η κατ 'οίκον θεραπεία δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ασθενής στρέφεται σε ιατρική εγκατάσταση, όπου ένας φλεβολόγος θα συνταγογραφήσει συντηρητική θεραπεία.

Ωστόσο, μια σοβαρά παραμελημένη παθολογία συνήθως δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε χειρουργική επέμβαση σε κιρσούς. Εάν η ασθένεια προκαλεί πολλή δυσφορία και πόνο, τότε απλά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των κιρσών στα πόδια συνήθως δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά μόνο εάν ο ασθενής ακολουθεί αυστηρά όλες τις οδηγίες του γιατρού.

Κύριες ενδείξεις για τη διαδικασία

Εάν δεν υπάρχουν προεξέχοντες ελικοειδείς φλέβες στα κάτω άκρα σας και δεν έχετε έντονο πόνο στα πόδια σας, τότε πιθανότατα ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων που βοηθούν στη διατήρηση του τόνου στις φλέβες σας. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση για κιρσούς συνήθως συνταγογραφείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • ο ασθενής παραπονείται για πολύ σοβαρό πόνο στα κάτω άκρα.
 • οι φλέβες αυξάνονται γρήγορα στο μέγεθος και ταυτόχρονα αποκτούν έναν ελικοειδή χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, η ασθένεια εξελίσσεται ενεργά και καταλαμβάνει μια τεράστια περιοχή.
 • Η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια είναι μειωμένη. Είναι πολύ επικίνδυνο καθώς υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων αίματος.
 • Οι βλάβες ενός τροφικού χαρακτήρα αρχίζουν να σχηματίζονται στις φλέβες. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν έλκη που απλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
 • Οι κιρσοί συχνά σχετίζονται με θρομβοφλεβίτιδα.

Αναγνώριση ασθένειας

πώς να αναγνωρίσετε τις κιρσούς

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χειρουργική επέμβαση για κιρσούς πραγματοποιείται μόνο όταν η ασθένεια έχει ήδη λάβει παραμελημένη μορφή. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε ανεξάρτητα τα συμπτώματα της νόσου, προκειμένου να συμβουλευτείτε εγκαίρως έναν γιατρό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ας εξετάσουμε λοιπόν ποια συμπτώματα είναι εγγενή σε μια παθολογία όπως οι κιρσούς (ο γιατρός σας θα σας πει εάν θα κάνετε χειρουργική επέμβαση):

 • Αίσθημα σοβαρής κόπωσης και πόνου στα κάτω άκρα, πιο συχνά παρατηρείται το πρωί και εξαφανίζεται το πρωί.
 • Οι ασθενείς συχνά λένε ότι υπάρχει μια αίσθηση καψίματος και έντονη ζεστασιά στις φλέβες.
 • πολύ συχνά η ασθένεια συνοδεύεται από εμφάνιση οιδήματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
 • κάθε μήνα οι φλέβες διογκώνονται και διογκώνονται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, τυλίγουν στη φύση.
 • Δίκτυα και αστερίσκοι των αιμοφόρων αγγείων εμφανίζονται στα πόδια.
 • οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες τη νύχτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που ασκούνται εκτός ελέγχου.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση σε φλέβες με κιρσούς

Σημειώστε ότι μια παθολογία όπως οι κιρσοί δεν μπορεί πάντα να αντιμετωπιστεί με χειρουργική μέθοδο. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν είναι δυνατόν να γίνει εγχείρηση στην περίπτωσή σας. Φροντίστε να διαβάσετε τις πληροφορίες σχετικά με το πότε να μην κάνετε χειρουργική φλέβα για κιρσούς:

Αντενδείξεις στη χειρουργική επέμβαση
 • Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αρνηθούν τη διαδικασία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή σας υγεία.
 • Δεν μπορείτε να κάνετε χειρουργική επέμβαση εάν η παθολογία βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο και απλά δεν ανταποκρίνεται στη χειρουργική θεραπεία.
 • Οι γιατροί δεν συνιστούν την πραγματοποίηση της διαδικασίας παρουσία ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων.
 • Οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να αρνούνται να κάνουν την επέμβαση.
 • Η επέμβαση πρέπει να αναβληθεί εάν ο ασθενής πάσχει από δερματικές παθήσεις όπως ερυσίπελα ή έκζεμα.

Κανόνες για την προετοιμασία της διαδικασίας

Η λειτουργία των κιρσών στα πόδια πραγματοποιείται μόνο μετά τη λήψη ορισμένων υποχρεωτικών μέτρων. Κάθε ασθενής με κιρσούς που έχει συναινέσει σε χειρουργική επέμβαση πρέπει να εξοικειωθεί με τα ακόλουθα προπαρασκευαστικά μέτρα:

 • Πριν από τη λειτουργία, είναι πολύ σημαντικό να περάσετε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες δοκιμές.
 • Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε φάρμακο.
 • Ντους και ξύρισμα όλων των μαλλιών την ημέρα της διαδικασίας.

Τύποι χειρουργικών επεμβάσεων

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στα πόδια με κιρσούς μπορούν να πραγματοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Ο γιατρός σας θα σας πει ποιο είναι κατάλληλο για εσάς αφού περάσετε όλες τις σχετικές εξετάσεις. Ας εξετάσουμε τις πιο αποτελεσματικές και απαιτητικές μεθόδους χειρουργικής επέμβασης.

Φλεβεκτομή

Φλεβεκτομή για κιρσούς

Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών. Αυτή η μέθοδος θεωρείται μια από τις παλαιότερες, αλλά σήμερα, φυσικά, έχει δει έναν τεράστιο αριθμό αλλαγών. Μια τέτοια επέμβαση θα είναι σε θέση να ανακουφίσει τον ασθενή από τα μεγάλα αγγεία καθώς και από τα οζίδια που έχουν σχηματιστεί. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Μόλις εφαρμοστεί, θα αποκατασταθεί φυσικά.

Για την αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών, γίνονται πολύ μικρές τομές στο δέρμα που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έως τα έξι χιλιοστά. Οι προσβεβλημένες φλέβες αφαιρούνται μέσω τέτοιων οπών.

Ωστόσο, σήμερα, η μέθοδος μίνι-λεκτομής είναι πιο δημοφιλής. Η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τομή για τη λειτουργία. Οι προσβεβλημένες φλέβες αφαιρούνται με τρύπημα του δέρματος. Μετά από μια τέτοια διαδικασία, οι διαδικασίες αποκατάστασης θα πάνε πολύ γρηγορότερα και η αισθητική εμφάνιση θα είναι πιο ελκυστική.

Τι είναι η απογύμνωση;

Η απογύμνωση είναι μια άλλη επέμβαση στις φλέβες των ποδιών με κιρσούς. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από το πόδι σας από μια μεγάλη κατεστραμμένη φλέβα. Για να γίνει αυτό, γίνεται μια τομή στη βουβωνική χώρα, μέσω της οποίας αφαιρείται μια μεγάλη σαφενώδης φλέβα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να συνδέσετε σωστά όλες τις βαθιές και επιφανειακές φλέβες. Οι κατεστραμμένες φλέβες αφαιρούνται επίσης. Για το σκοπό αυτό, γίνονται περαιτέρω μικρές περικοπές. Μετά την επέμβαση για την απομάκρυνση των κιρσών, τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος στο πόδι, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται στο πόδι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Χρήση τεχνικών λέιζερ

Εφόσον η τεχνολογία δεν σταματά, οι επιστήμονες αναπτύσσουν όλο και πιο προηγμένες ιατρικές τεχνικές κάθε χρόνο. Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για κιρσούς συνήθως συνταγογραφείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Χειρουργική με λέιζερ για κιρσούς
 • εμφανίζονται ήδη τροφικές αλλαγές στον ασθενή.
 • άρχισαν να δημιουργούνται διευρυμένα κενά στη φλέβα.
 • Η πήξη με λέιζερ μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με μικρό αριθμό προσβεβλημένων φλεβών.

Η ουσία αυτής της μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται παρακέντηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μέσω της οποίας ένας οδηγός φωτός λέιζερ εισάγεται στη φλέβα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσει την προσβεβλημένη φλέβα, η οποία σύντομα θα εξαφανιστεί. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης γίνεται με γενική αναισθησία.

περίοδος ανάκτησης

Για κιρσούς, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Φυσικά, εξαρτάται όχι μόνο από τον χειρουργό που επιλέγετε, αλλά και από τις ενέργειές σας μετά την επέμβαση.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τη σωστή περίοδο ανάρρωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ακολουθούν αυτές τις οδηγίες:

 • Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό επίδεσμο μετά τη διαδικασία. Συνιστάται επίσης να το κάνετε αυτό πριν από την προπόνηση.
 • Οι γιατροί προτείνουν την εκπαίδευση, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Αποφύγετε την υπερβολική πίεση στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.
 • Προσπαθήστε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και κάλτσες στο γόνατο όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθενείς που βρίσκονται στα πόδια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ποτέ μην σηκώνετε βάρη.
 • Οι γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα στους ασθενείς να παρακολουθούν τη διατροφή τους. Αποφύγετε την αύξηση βάρους, διαφορετικά η ασθένεια θα σας επιστρέψει πολύ σύντομα.

Τι δεν πρέπει να γίνει την πρώτη εβδομάδα μετά τη διαδικασία;

Ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση

Με τη βοήθεια μιας επέμβασης, μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα όπως οι κιρσούς. Η επέμβαση για την αφαίρεση της φλέβας δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτεί από τον ασθενή να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες. Απαγορεύεται αυστηρά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διαδικασία:

 • καταναλώνετε ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα αλκοολούχων ποτών.
 • να κάνετε σωματική δραστηριότητα και να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • σε καμία περίπτωση δεν κάνετε ζεστό μπάνιο ή επισκέπτεστε τη σάουνα ή το μπάνιο.
 • Οι γιατροί προτείνουν επίσης να σταματήσετε να οδηγείτε.

Γρήγορη ανάκτηση

Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία αφαίρεσης φλεβών είναι αρκετά απλή τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν οδυνηρές αισθήσεις, σοβαρή ευαισθησία στην περιοχή των ποδιών και πυρετό.

Για την ανακούφιση του πόνου, οι γιατροί συνιστούν ελαφρά αυτο-μασάζ στα κάτω άκρα. Επιπλέον, οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να είναι ενεργοί και να παραμένουν στο κρεβάτι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Μπορούν να συνταγογραφηθούν διάφορα ανακουφιστικά για την ανακούφιση του πόνου. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν θρόμβους αίματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης;

Επί του παρόντος, η χειρουργική θεραπεία των κιρσών είναι πολύ δημοφιλής, διότι σας επιτρέπει να σταματήσετε τις οδυνηρές αισθήσεις και να βελτιώσετε σημαντικά την εμφάνιση των κάτω άκρων.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν χειρουργική επέμβαση για τους ασθενείς τους, επειδή προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

  Με το
 • μπορείτε να απαλλαγείτε από πόνο και βαρύτητα στα κάτω άκρα.
 • Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει πολύ στο νοσοκομείο. Απολύεται συνήθως την ίδια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία. Ορισμένες διαδικασίες μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν χωρίς τοπικό αναισθητικό.
 • Συνήθως η διαδικασία ανάκτησης είναι πολύ γρήγορη. Μετά από μία έως δύο εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει μια φυσιολογική ζωή.

Μειονεκτήματα της διαδικασίας

Μειονεκτήματα της χειρουργικής για κιρσούς

Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία εξάλειψης των κιρσών δεν πάνε πάντα ομαλά. Οι αναθεωρήσεις της χειρουργικής επέμβασης επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής σε ορισμένες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί λάθος τρόπο ζωής μετά τη διαδικασία.

Άτομα που συναινούν στην επέμβαση μαρτυρούν ότι μώλωπες θα παραμείνουν στο δέρμα για έναν έως δύο μήνες μετά την επέμβαση. Επιπλέον, μπορεί να σχηματιστεί ουλώδης ιστός και αιμορραγία στα σημεία τομής. Υπάρχει επίσης κίνδυνος θρομβοφλεβίτιδας. Για να μην συμβεί αυτό το φαινόμενο, είναι πολύ σημαντικό να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την επέμβαση.

Συμπεράσματα

Οι κιρσοί είναι μια ασθένεια που δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως με φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να διακόψετε την ανάπτυξη μόνο. Οι παραμελημένες μορφές παθολογίας απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αφαίρεση των κατεστραμμένων φλεβών. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας πει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδετε την υγεία σας. Παρακολουθήστε την κατάσταση των κάτω άκρων σας από νεαρή ηλικία και, στη συνέχεια, θα έχετε πολύ λιγότερα προβλήματα στα γηρατειά. Φάτε σωστά, παρακολουθήστε το βάρος σας, ασκείστε με μέτρο και σταματήστε τις κακές συνήθειες και θα δείτε την υγεία σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Να προσέχεις τον εαυτό σου!