Τα πάντα για τις κιρσούς στα πόδια

Τα προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα έχουν σοβαρές συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα. Τα αγγεία των κάτω άκρων ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα πόδια εκτίθενται συνεχώς σε ανεπιθύμητους παράγοντες που κυμαίνονται από τη βαρύτητα έως την ακατάλληλη εφαρμογή παπουτσιών. Το αποτέλεσμα είναι κιρσούς στα πόδια, η θεραπεία των οποίων συνήθως τελειώνει με εγχείρηση.

Χαρακτηριστικά και αιτίες της ανάπτυξης της νόσου

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων σχηματίζονται λόγω ανεπάρκειας βαλβίδας. Μπορεί να είναι συγγενής ή να αποκτηθεί. Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν καλά, το σώμα προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στα άκρα για να ωθήσει το αίμα προς τα πάνω. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες στα πόδια τεντώνονται, η ελαστικότητά τους μειώνεται και χάνουν το σχήμα τους. Επομένως, σχηματίζεται αγγειακό μοτίβο στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι ένα άτομο έχει ξεκινήσει κιρσούς των κάτω άκρων.

Καπνός

Το VBNK χωρίς θεραπεία οδηγεί σε πολλές επιπλοκές, οι πιο σοβαρές εκ των οποίων μπορεί να είναι καρδιακή θρόμβωση και θάνατος. Περίπου το 60% των περιπτώσεων κιρσών των ποδιών προκαλούν αναπηρία. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να αφήσουμε την ασθένεια να συνεχίσει την πορεία της. Αφού παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματά του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν φλεβολόγο. Οι αιτίες των κιρσών στα πόδια είναι διαφορετικές. Η ανάπτυξή του μπορεί να προκαλέσει:

 • Αύξηση του επιπέδου προγεστερόνης στο γυναικείο σώμα.
 • συγγενή προβλήματα με βαλβίδες και αιμοφόρα αγγεία.
 • τραυματισμοί στα πόδια;
 • καθιστικός τρόπος ζωής
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα;
 • κάπνισμα;
 • χρόνιες αρθρώσεις των αρθρώσεων
 • φοράει συντριπτικά παπούτσια και ρούχα.
 • υπέρβαρο;
 • μακροχρόνια χρήση COCs;
 • προβλήματα με το ενδοκρινικό σύστημα;
 • το νεόπλασμα στροβιλίζεται στα κάτω άκρα ή στο περιτόναιο.
 • γενική αύξηση πίεσης;
 • κατανάλωσε πολύ λίπος.
 • Θρόμβωση, που συνοδεύεται από φλεγμονώδεις διεργασίες στα τοιχώματα των φλεβών.

Όπως μπορείτε να δείτε, σχετικά αβλαβείς συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς στα πόδια σας. Οι φλέβες στα πόδια χάνουν συχνά την ελαστικότητά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, οι γυναίκες δεν ελέγχουν πλέον το βάρος τους, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και την αύξηση της πίεσης στα αγγεία. Δεύτερον, οι απότομες διακυμάνσεις των ορμονών οδηγούν σε αλλαγή στην πυκνότητα των τοιχωμάτων των φλεβών. Στο 45% των περιπτώσεων, οι κιρσώδεις φλέβες του κάτω άκρου σε έγκυες γυναίκες εξαφανίζονται μόνες τους μετά τον τοκετό. Το υπόλοιπο του πιο δίκαιου φύλου χρειάζεται θεραπεία εάν οι πληγές στα πόδια δεν έχουν επουλωθεί τους πρώτους 3 μήνες.

Στους άνδρες, υπό την επήρεια σκληρής σωματικής εργασίας, αναπτύσσονται κιρσίδες των κάτω άκρων. Ως εκ τούτου, η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα που περνούν πάνω από το 80% της εργάσιμης ημέρας στα πόδια τους, i. H. Οικοδόμοι, μάγειρες, κ. λπ. Ανεξάρτητα από το φύλο, οι κιρσοί των ποδιών μπορούν να αναπτυχθούν σε επαγγελματίες αθλητές. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η πίεση στο κάτω μέρος του σώματος αυξάνεται πολλές φορές, οπότε πρέπει να φοράτε ειδικά εσώρουχα για να επιτύχετε συμπίεση.

Ευσαρκία

Σύμπλεγμα συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα των κιρσών των κάτω άκρων είναι τα ίδια και για τα δύο φύλα. Στα πρώτα στάδια, η ασθένεια είναι πρακτικά ανεπαίσθητη. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν ένα προεξέχον αγγείο από μόνα τους, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει μια σταθερή βαρύτητα στα πόδια. Η ασθένεια δεν εκδηλώνεται έως ότου εξαπλωθεί επαρκώς. Στη συνέχεια, ο ασθενής εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια κιρσών:

 • πόνος όταν περπατάτε;
 • θαμπό πόνος σε ηρεμία (εξαφανίζεται όταν βάζετε τα πόδια σας σε ένα λόφο).
 • αποχρωματισμός του δέρματος των ποδιών λόγω του γεγονότος ότι τα αγγεία προεξέχουν κατά την ψηλάφηση και διόγκωση.
 • σπασμοί;
 • Αίσθηση βαρύτητας στα άκρα το απόγευμα.
 • Αλλαγές στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, πάχυνση.

Πριν από τη θεραπεία μιας ασθένειας, ένας γιατρός πρέπει να καθορίσει τι προκάλεσε. Οι ασθενείς που έχουν υποστεί έντονη άσκηση ή κακή ζωή μπορούν να αφαιρέσουν εντελώς τις κιρσούς στα πόδια και τα πόδια τους. Ένα άλλο πράγμα είναι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για αυτήν την ασθένεια. Αφού ο γιατρός ξεκινήσει τη θεραπεία για κιρσούς, οι εκδηλώσεις της νόσου εξαφανίζονται. Αλλά μετά από λίγο, τέτοιοι ασθενείς μπορούν να υποτροπιάσουν ξανά, οπότε είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί στα πόδια, έχοντας καθορίσει τον παράγοντα που προκάλεσε την ανάπτυξή τους.

Διακριτικά χαρακτηριστικά των κιρσών με βαθιές φλέβες

Τα βαθιά αγγεία είναι επίσης επιρρεπή σε αυτήν τη φλεβική νόσο. Το πρώτο σημάδι της ήττας τους είναι ένα αίσθημα βαρύτητας στα μοσχάρια. Κυριολεκτικά ξέσπασε από μια καθιστή θέση. Τα μοσχάρια επιστρέφουν στο κανονικό μέγεθος μετά τον ύπνο ή μετά από ένα μακρύ ύπνο. Τα συμπτώματα των βαθιών κιρσών είναι κάπως διαφορετικά από την ηπιότερη μορφή της νόσου. Ο ασθενής παρατηρείται:

 • σοβαρός πόνος στους μυς του μοσχαριού
 • ξηρότητα και αποχρωματισμός ορισμένων περιοχών του δέρματος.
 • Οι κιρσοί στα πόδια έχουν σχήμα σταφυλιού και είναι ορατές με γυμνό μάτι.
 • εμφανίζονται αστέρια στα κάτω άκρα.
 • εμφανίζονται μικρές και μη θεραπευτικές πληγές.
 • Υπάρχει μια αίσθηση καψίματος.
Ιδιότητες των βαθιών κιρσών

Οι εσωτερικές κιρσοί στα πόδια είναι επικίνδυνες επειδή επηρεάζουν τη δομή της μυϊκής δομής. Παραμορφώνονται και δεν εκπληρώνουν πλέον τις λειτουργίες τους. Τα οστά των κάτω άκρων επηρεάζονται επίσης αρνητικά. Τροφικά και δύσκολα θεραπευόμενα έλκη εμφανίζονται στο δέρμα. Μερικοί αρχίζουν να τους λερώνουν με διάφορα βάλσαμα επούλωσης πληγών, κάτι που είναι αδύνατο με κιρσούς. Οι αλοιφές συνήθως περιέχουν ορμόνες που επιταχύνουν την αναγέννηση σε υγιείς ανθρώπους. Αλλά για εκείνους που έχουν συμπτώματα εσωτερικών κιρσών, θα βλάψουν μόνο. Η φλεγμονώδης διαδικασία αρχίζει να εντείνεται, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη γάγγραινας και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, να προκαλέσει σήψη και θάνατο. Είναι πιο επικίνδυνο όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος. Μπορεί να βγει και να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Στάδια ασθενειών

Διαφορετικές ιατρικές σχολές διακρίνουν έναν διαφορετικό αριθμό αναπτυξιακών σταδίων φλεβικής νόσου των κάτω άκρων. Ωστόσο, όταν συγκεντρώνετε όλες τις πληροφορίες, υπάρχουν τέσσερις από αυτές:

 • μηδέν. Το πρήξιμο αναπτύσσεται, οι φλέβες στα πόδια διογκώνονται ελαφρώς, ο πόνος είναι πιο επώδυνος παρά από αιχμηρός. Ο ασθενής χρειάζεται προληπτικό μασάζ, σταθεροποίηση του προγράμματος εργασίας και ανάπαυσης, καθώς και μέτρια σωματική δραστηριότητα. Τα ενισχυτικά βάλσαμα και οι κρέμες λειτουργούν καλά.
 • Πρώτα. Εμφανίζονται οι πρώτες φλέβες και οι κόμβοι της αράχνης. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη θεραπεία των κιρσών των ποδιών σε νοσοκομείο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Σε αυτό το στάδιο, επίσης, εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες και η αίσθηση καψίματος.
 • Δεύτερο. Τα κάτω άκρα διογκώνονται πολύ. Τα αγγεία στα πόδια τραυματίζονται, ο αριθμός των αστεριών αυξάνεται. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ασθενείς να υπομένουν πόνο. Οι αλοιφές και άλλα μέσα ψύξης και συστολής των αγγείων των ποδιών δεν βοηθούν πλέον.
 • Τρίτο. Το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό και εμφανίζονται ρωγμές. Αλλαγές χρωστικών ουσιών. Στο κάτω μέρος των ποδιών το δέρμα γίνεται πολύ σκοτεινό, ενώ το αγγειακό μοτίβο είναι καθαρά ορατό παραπάνω. Όταν ένας ασθενής έχει βαθιές κιρσούς, σχηματίζονται έλκη. Ο πόνος γίνεται αφόρητος, υπάρχει ένα αίσθημα μούδιασμα στα πόδια.
Στάδια ασθένειας

Στην ιδανική περίπτωση, οι κιρσοί στα πόδια πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν φλεβολόγο από το πρώτο στάδιο. Αλλά οι άνθρωποι το κάνουν λάθος για τη συνηθισμένη υπερκόπωση, δεν δίνουν προσοχή σε τέτοια εμφανή συμπτώματα. Μετά το τρίτο στάδιο των κιρσών οδηγούν σε απώλεια άκρων και γενική βλάβη στο σώμα. Θα είναι δύσκολο τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός να αντιμετωπίσουν κιρσούς στα πόδια σε παραμελημένη μορφή.

Διαγνωστικές συναρτήσεις

Μπορεί η θεραπεία των κιρσών; Ναι, αλλά για αυτό πρέπει να κάνετε μια πλήρη διάγνωση. Οι κιρσοί των κάτω άκρων στα τελευταία στάδια προσδιορίζονται με μια απλή οπτική εξέταση. Οι φλέβες στα πόδια είναι πρησμένες και ορατές. Ωστόσο, η μετα-θρομβωτική νόσος των φλεβών των κάτω άκρων και η γενετική προδιάθεση για κιρσούς των κάτω άκρων δεν προσδιορίζονται με μια απλή εξέταση.

Το πρόβλημα είναι επίσης ότι οι ασθενείς δεν γνωρίζουν πώς πονάνε τα πόδια τους με κιρσούς, επομένως μπορούν να αποδώσουν τα συμπτώματα σε άλλες ασθένειες. Για να εντοπίσετε με ακρίβεια αγγειακές παθήσεις των κάτω άκρων, πρέπει να περάσετε από μια σειρά διαγνωστικών διαδικασιών:

 • Μεταβιβάζει δείγματα στη Delba.
 • Μέτρηση ροής για τον προσδιορισμό του ρυθμού πλήρωσης των φλεβών και της ροής του αίματος.
 • φλεβογραφία;
 • σάρωση φλέβας;
 • θερμογραφία;
 • phlebomanometry, η οποία είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της πίεσης στη φλέβα.
 • Phleboscintigraphy για την εξέταση της κατάστασης των φλεβών και των λεμφαδένων.

Ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με συμπτώματα κιρσών των κάτω άκρων θα πραγματοποιηθούν μόνο 2-3 μελέτες από αυτήν τη λίστα. Οι μέθοδοι προσδιορίζονται μετά την ανάλυση της κατάστασης του ασθενούς. Η θεραπεία των κιρσών στα πόδια αρχίζει μόνο αφού λάβετε τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων. Χωρίς συλλογή δεδομένων δεν είναι δυνατή η οργάνωση της σωστής θεραπείας. Επομένως, εκτός από τις πληροφορίες για τον ασθενή, ο φλεβολόγος πρέπει επίσης να αναλύσει πληροφορίες σχετικά με συγγενείς, επειδή τα προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία είναι γενετικά στο 70% των περιπτώσεων.

Βενετία

Μέθοδοι θεραπείας της νόσου

Και οι δύο κιρσοί με βαθιές φλέβες και το αρχικό στάδιο των αγγειακών βλαβών των κάτω άκρων και των κιρσών κάτω από το γόνατο αντιμετωπίζονται κατά προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί ασθενείς σκέφτονται πώς να αφαιρέσουν κιρσούς στα πόδια όταν φτάσουν στο τελικό στάδιο. Τότε ο γιατρός δεν έχει άλλη επιλογή από το χειρισμό χειρουργικών κιρσών. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν η ασθένεια βρίσκεται σχεδόν στο αποκορύφωμά της και αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή του ασθενούς. Σε άλλες περιπτώσεις, ηπιότερη θεραπεία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του προεξέχοντος αγγείου. Οι ακόλουθες μέθοδοι θεραπείας των κιρσών διαφοροποιούνται:

 • έξω;
 • αντιμετωπίστηκε με φάρμακα.
 • χειρουργικά.

Κάθε μέθοδος επιτρέπει τόσο τη θεραπεία των κιρσών των ποδιών όσο και τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς. Οι κράμπες με κιρσούς και άλλες εκδηλώσεις της νόσου πρέπει να εξαφανιστούν μετά την έναρξη οποιουδήποτε από τους τύπους θεραπείας. Εάν η κατάσταση των αγγείων των κάτω άκρων παραμένει η ίδια, η μέθοδος θεραπείας πρέπει να αλλάξει.

Εξωτερική θεραπεία

Πολλοί ασθενείς δεν καταλαβαίνουν γιατί τα πόδια πονάνε με κιρσούς και πώς να αντιμετωπίσουν κιρσούς στα πόδια όταν έχουν ήδη εμφανιστεί. Όλα εξαρτώνται από τον βαθμό των κιρσών και πόσο προσεκτικά ο ασθενής ακολουθεί τις συστάσεις του γιατρού. Για κιρσούς στα πόδια, η θεραπεία ξεκινά με τη χρήση αλοιφών. Πρέπει να ειπωθεί αμέσως ότι αν σκεφτείτε πώς να αφαιρέσετε μόνιμα τις κιρσούς με τη βοήθεια κρεμών, θα απογοητευτείτε.

Οι αλοιφές και τα τζελ δεν φτάνουν καν στις φλέβες διάτρησης. Ερεθίζουν ελαφρά τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει τη στασιμότητα του αίματος. Εάν ένας ασθενής έχει κιρσούς των κάτω άκρων, αντιμετωπίζεται με ορμονικά φάρμακα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων. Η υδροθεραπεία βοηθά να απαλλαγούμε από κιρσούς στα πόδια. Ο ασθενής μπορεί να το ξοδέψει στο σπίτι ή σε ένα σανατόριο.

Κάλτσες, εσώρουχα συμπίεσης και ειδικές κάλτσες ανακουφίζουν τον πόνο στα πόδια με κιρσούς. Ταυτόχρονα, με τη βοήθειά τους, το προεξέχον δοχείο δεν μπορεί να σκληρυνθεί εντελώς. Το φλεβικό αίμα θα τον πιέσει, προκαλώντας την εξάπλωση των κιρσών στα πόδια. Για να μην συμβεί αυτό, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν θεράποντα μασάζ.

Θεραπεία φαρμάκων

Η λήψη φαρμάκων είναι ένας άλλος τρόπος για να δείξετε πώς να αντιμετωπίσετε κιρσούς στα πόδια σας. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται με τη μορφή καψουλών, δισκίων, ενέσεων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των κιρσών είναι:

 • διαλυτικό αίματος. Απαιτούνται για να αποτρέψουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος.
 • Αντιφλεγμονώδες. Απαραίτητο για τη μείωση του πρήξιμου και του πόνου.
 • Φλεβοτονικά. Απαιτούνται για τη βελτίωση του αγγειακού τόνου και την επιτάχυνση της ροής του αίματος.

Εάν έχετε κιρσούς, μην πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να βρείτε μόνοι σας φάρμακα. Δεν θα βοηθήσει στη διακοπή των κιρσών, αλλά θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ και στα νεφρά. Η προσβεβλημένη φλέβα των ποδιών δεν είναι κατάλληλη για ενέσιμα. Ως έσχατη λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ώμο, αλλά είναι καλύτερο να κάνετε ένεση στους γλουτούς.

Χειρουργική μέθοδος

Υπάρχουν 3 χειρουργικές μέθοδοι και οι δύο από τις οποίες μπορούν να αφαιρέσουν τις κιρσούς και να αποτρέψουν την επανεμφάνισή τους. Το πρώτο θυμάται όταν ρωτήθηκε πώς να θεραπεύσει τις κιρσούς με το παραμικρό τραύμα. Αυτή είναι η θεραπεία με λέιζερ. Μια κατευθυνόμενη δέσμη ακτινοβολίας ενεργοποιεί μια θερμική αντίδραση με αιμοσφαιρίνη, η οποία οδηγεί στην απόφραξη του κατεστραμμένου αγγείου. Η διαδικασία είναι κατάλληλη για ασθενείς με υπερευαισθησία με χαμηλό όριο πόνου.

Εάν ψάχνετε έναν τρόπο να σταματήσετε την εξάπλωση της νόσου, αλλά δεν θέλετε να επενδύσετε πολλά χρήματα στη διαδικασία, μπορείτε να καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση. Αφήνει ελαφρές ουλές στην επιφάνεια των ποδιών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί απλώς αφαιρούν τα κατεστραμμένα αγγεία. Ο τρίτος τρόπος είναι να εγχύσετε φάρμακα αποκλεισμού απευθείας στη φλέβα. Δεν κάνει λίγη βλάβη στο δέρμα και οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι αμέσως μετά την ένεση του διαλύματος. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν ταιριάζει σε όλους. Οι πάσχοντες από αλλεργίες και τα άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν φάρμακα αποκλεισμού.