Κιρσούς στα πόδια: συμπτώματα και θεραπεία

Πόσο συχνά βλέπει κανείς γιατρό; Αυτό συμβαίνει σίγουρα μόνο στις περιπτώσεις όπου ο πόνος ή η ταλαιπωρία σε ένα ή στο άλλο μέρος του σώματος γίνεται απλά αφόρητο. Τι γίνεται αν η ασθένεια εκδηλώνεται μόνο σε κάποια εξωτερικά σημεία και δεν γίνεται αισθητή με άλλο τρόπο; Τότε δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου στον γιατρό!
Φυσικά όχι. Μία από αυτές τις πολύ συχνές και σχεδόν μη εκδηλωμένες ασθένειες είναι οι κιρσοί. Αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως στα πόδια και στα χέρια, αν και υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις κιρσών σε εσωτερικά όργανα όπως οι ωοθήκες και τα νεφρά.

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια εκδηλώνονται σε άτομα διαφορετικών επαγγελμάτων και ηλικιακών ομάδων. Φυσικά, εμφανίζεται φυσικά σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 40 ετών και σε άνδρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό στρες. Εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες στον κόσμο έχουν την ασθένεια, και αυτοί οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα υψηλοί στις χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμα και πολύ νέοι και κορίτσια είναι επιρρεπείς σε ασθένειες εδώ.

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια: συμπτώματα

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κιρσοί δεν έχουν εμφανή συμπτώματα που εκδηλώνονται σε πόνο ή δυσφορία. Ωστόσο, η ασθένεια έχει ορισμένα σημεία που καθιστούν δυνατή την αναγνώρισή της στα αρχικά της στάδια.
Ακολουθούν τα πιο κοινά και κοινά συμπτώματα των κιρσών:

 • παράξενα, αλλά αυτό είναι πόνο. Ακόμη και με μια τέτοια ασθένεια, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα πόνου και ο πόνος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός:
  1. πόνος όταν περπατάτε ή τρέχετε.
  2. "πονάει" στις πληγείσες περιοχές των ποδιών.
  3. χτύπημα στα πόδια όπως ο καυτός πόνος.
  4. πόνος στους προσβεβλημένους φλεβικούς κορμούς.
  5. φαγούρα στους μύες των ποδιών, κράμπες νύχτας
 • Αίσθηση βαρύτητας και πληρότητας στα πόδια
 • σοβαρό πρήξιμο των ποδιών, ειδικά το βράδυ μετά από μια μέρα εργασίας.
 • διάφορες αλλαγές στο δέρμα, εμφανίζονται με τη μορφή της αρχικής ξηρότητας του δέρματος, στη συνέχεια της εμφάνισης κηλίδων και άλλων χρωματισμών, ακόμη και αργότερα, φαγούρα στο δέρμα, έκζεμα κ. λπ.
 • η εμφάνιση των φλεβών της αράχνης, είναι επίσης μια εκδήλωση των κιρσών.
 • διογκωμένες φλέβες που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια των ποδιών.
 • μοτίβο ελικοειδούς φλέβας (μετά τη βλάβη, οι φλέβες αλλάζουν σχήμα, αντί για ευθείες, υγιείς φλέβες, ο ασθενής βλέπει ελικοειδείς και κυρτές φλέβες)
 • αποχρωματισμός φλεβών (μπορεί να γίνει ανοιχτό μοβ ή ακόμη και μοβ).
 • Στα τελευταία στάδια της νόσου, οι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν έλκη που διαρκούν πολύ καιρό και δεν θεραπεύονται καλά.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι εύκολο να παρατηρηθούν, συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν θεωρούν απαραίτητο να τα προσέχουν. Ωστόσο, οι κιρσοί στα πόδια είναι πολύ επικίνδυνες όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και επειδή προκαλούν πολλές επιπλοκές σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν απενεργοποιηθεί για όλη τη ζωή λόγω αυτής της ασθένειας. Υπάρχουν μερικές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι αιτίες των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια πολύ «ύπουλη» ασθένεια που δεν έχει πάντα συγκεκριμένη αιτία. Υπάρχουν, φυσικά, ορισμένοι λόγοι που φαίνεται να οδηγούν την ασθένεια να αναπτυχθεί ακόμη πιο γρήγορα. Αυτοί οι λόγοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, ειδικά εάν έχετε ήδη αρχίσει να παρατηρείτε τα πρώτα σημάδια της νόσου.
Ακολουθούν οι πιο σημαντικές και πιο συχνές αιτίες των κιρσών στα πόδια:

 • Φύλο του ασθενούς

  Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτήν την ασθένεια λόγω της φυσιολογίας τους, γι 'αυτό πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους ειδικότερα.

 • γενετική προδιάθεση

  Αν και οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο, όλα δείχνουν ότι οι κιρσοί είναι άμεση κληρονομική ασθένεια, ειδικά όταν η ασθένεια μεταδίδεται από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν κάποιος από τους πλησιέστερους συγγενείς σας έχει αυτήν την ασθένεια, η πιθανότητα να αρρωστήσετε αυξάνεται πολλές φορές.

 • Εγκυμοσύνη

  Οι έγκυες γυναίκες συνήθως έχουν ορμονικές αλλαγές. Αυτό οδηγεί σε διάφορες αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κιρσών.

 • Λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών από το στόμα

  Εδώ ο λόγος είναι ο ίδιος: στο πλαίσιο της λήψης αυτών των φαρμάκων σε γυναίκες, τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν σημαντικά, γεγονός που προκαλεί την ασθένεια.

 • Συχνή σωματική δραστηριότηταΤέτοια φορτία στο σώμα αυξάνουν τη φλεβική πίεση και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Οι αθλητές-bodybuilders που εκθέτουν συνεχώς το σώμα τους σε τέτοια στρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτήν την περίπτωση.

 • Καθίσματα και εκτεταμένες βάσεις ποδιών

  Εάν κάθεστε συνεχώς σε υπολογιστή ή αυτοκίνητο, κινδυνεύετε. Το ίδιο ισχύει και για τη μακροχρόνια εργασία στα πόδια. Τα πόδια είναι συνεχώς υπό πίεση. Υπάρχουν διαταραχές στη ροή του αίματος.

 • Ανθυγιεινή διατροφή

  Παραδόξως, η διατροφή και η διατροφή επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της νόσου. Έτσι, μια μεγάλη πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε πρήξιμο και στασιμότητα της περίσσειας υγρού στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο επίσης οδηγεί σε ασθένειες.

 • υπέρβαρο

  το υπερβολικό βάρος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της νόσου. Ένα σύνολο λίγων επιπλέον κιλών μπορεί να κάνει τις κιρσούς στα πόδια σας πολύ πιο γρήγορα.

 • άβολα παπούτσια και ρούχα

  Είδη ένδυσης όπως πολύ ψηλά τακούνια, σφιχτά ρούχα, άβολα παπούτσια, σφιχτά καλσόν κ. λπ. μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη κιρσών.

 • Έλλειψη απλής σωματικής δραστηριότητας

  Η απλή άσκηση και το περπάτημα πρέπει να υπάρχουν στη ζωή ενός ατόμου. Εάν ένα άτομο θέλει να κινηθεί μόνο με τη βοήθεια μεταφοράς, υπάρχει επίσης κίνδυνος για ασθενείς με κιρσούς.

Πρόληψη κιρσών

Δυστυχώς, οι απλές μέθοδοι πρόληψης δεν βοηθούν πάντα στην προστασία του εαυτού σας εντελώς από την ασθένεια, αλλά οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να βοηθούν στην "επιβράδυνση" της ασθένειας ή ακόμη και στην αποφυγή της εντελώς.
Ακολουθούν ορισμένοι απλοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε τις κιρσούς, τουλάχιστον για λίγο:

 • Φόρτιση

  Είναι απαραίτητο να κάνετε ασκήσεις. Δεν χρειάζεται να παλεύεις με βαριές ασκήσεις ή παρόμοια. Απλά κάντε μια άσκηση 10 λεπτών ή απολαύστε περιποιήσεις καθώς περπατάτε προς ή από τη δουλειά. Αυτό είναι αρκετό για να ενισχύσει την υγεία σας.

 • ανάπαυση

  Εάν συχνά κάθεστε ή στέκεστε στη δουλειά, πρέπει να κάνετε σύντομα διαλείμματα για να χαλαρώσετε τα πόδια σας και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας. Αρκεί να κάνετε μερικές καταλήψεις ή να περπατάτε γύρω από το δωμάτιο τουλάχιστον κάθε 20 με 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

 • "σωστή" ντουλάπα

  Εάν διατρέχετε κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών, προσέξτε την ντουλάπα σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε πολύ ψηλά τακούνια, σφιχτά παπούτσια και ρούχα. Εάν δεν είστε έτοιμοι να το εγκαταλείψετε εντελώς, τουλάχιστον μην φοράτε τέτοια παπούτσια και ρούχα πολύ συχνά.

 • σωστή διατροφή

  Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσετε την κατανάλωση πολύ αλμυρών, λιπαρών και καπνιστών τροφίμων, καθώς αυτό οδηγεί σε πραγματική στασιμότητα του αίματος στο σώμα και του υπερβολικού υγρού. Βεβαιωθείτε ότι προσπαθείτε να πιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο απλό νερό και να φάτε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τα πόδια σας, αλλά και για ολόκληρο το σώμα σας.

 • Βάρος

  Εάν είστε υπέρβαροι, δοκιμάστε να τρώτε υγιεινά και να κάνετε ελαφριά άσκηση για να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια και μέθοδοι θεραπείας

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί στα πόδια;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες και ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία των κιρσών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φλεβολόγοι προτείνουν μια σειρά από απλά μέτρα που περιγράφονται παραπάνω και επίσης προτείνουν ορισμένα φάρμακα, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
Κάθε χρόνο, διαφορετικές εταιρείες εισάγουν μια ποικιλία νέων φαρμάκων και φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου σε ορισμένους ασθενείς. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια κεφάλαια, πολλά από τα οποία είναι αρκετά ακριβά και απαιτούν συνεχή συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες και συστάσεις, αλλά μπορούν να βοηθήσουν μόνο ορισμένους ασθενείς που έχουν την ασθένεια μόνο σε πρώιμο στάδιο.

Υπάρχουν ακόμη και αρκετές εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς, διαφορετικά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τέτοιες μέθοδοι είναι ασφαλείς για χρήση στο σπίτι, δεν απαιτούν ιατρική συμβουλή ή εργαλεία.
Ακολουθούν μερικές απλές και αρκετά αποτελεσματικές θεραπείες "στο σπίτι" για κιρσούς:

 • Ξίδι μηλίτη μήλου

  Πρέπει να τρίψετε τα πόδια σας σε όλη την περιφέρεια με ξύδι μηλίτη μήλου για τουλάχιστον ένα μήνα. Πρέπει να το κάνετε αυτό κάθε μέρα. Επιπλέον, πρέπει να πιείτε ένα ποτήρι απλό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού του ίδιου ξιδιού.

 • κάθετη θέση

  Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο, παρόλο που κρατάτε τα πόδια σας όρθια για 10 λεπτά κάθε μέρα. Αυτή η απλή άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ανακούφιση της πίεσης στα πόδια.

 • πράσινες ντομάτες

  Για μακροχρόνια θεραπεία (τουλάχιστον 6 μήνες), είναι απλές πράσινες ντομάτες, οι οποίες πρέπει πρώτα να κοπούν σε μεγάλους κύκλους και να εφαρμοστούν στις προσβεβλημένες φλέβες, όλα καλά με επιδέσμους από πάνωτυλίξτε και πρέπει να πάτε για ύπνο έτσι. Μετά από λίγο, οι φλέβες αρχίζουν να συρρικνώνονται.

 • ωμές πατάτες

  Πάρτε μερικές ωμές πατάτες και τις τρίψτε τις για να φτιάξετε έναν πουρέ. Αυτός ο πουρέ πρέπει να εφαρμόζεται στις πρησμένες φλέβες και να τυλίγεται γύρω από το πόδι με πλαστικό περιτύλιγμα. Θα πρέπει να αφεθεί για τουλάχιστον 4 ώρες και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με νερό. Αυτή είναι επίσης μια μακροχρόνια θεραπεία που πρέπει να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν όλοι οι ασθενείς παρατηρούν μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση του πόνου και της βαρύτητας στα πόδια και μετά από 6-8 μήνες οι προσβεβλημένες φλέβες «πέφτουν» στη θέση τους.

 • Κοκτέιλ κατά των κιρσών

  Αυτό το κοκτέιλ είναι καλό για ολόκληρο το σώμα καθώς χρειάζεται μόνο απλά συστατικά: αμύγδαλα, καθαρό νερό και μέλι. Προβράζουμε το νερό, αλέθουμε τα καρύδια σε σκόνη, ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από μια κουταλιά της σούπας σκόνη καρυδιών, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι και αφήστε το να ξεκουραστεί για μια ώρα. Αυτό το κοκτέιλ πίνεται καλύτερα δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το πρωινό και δύο ώρες μετά το πρωινό.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι μέθοδοι δεν βοηθούν πάντα στη θεραπεία των κιρσών, αλλά μπορούν τουλάχιστον να είναι μια εξαιρετική πρόληψη αυτής της ασθένειας. Η πιο αποτελεσματική και δημοφιλής μέθοδος αυτή τη στιγμή είναι ακόμα η χειρουργική θεραπεία των κιρσών των ποδιών, η οποία χρησιμοποιείται παντού. Με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης, οι άρρωστες φλέβες μπορούν να αφαιρεθούν μόνιμα χωρίς να βλάψουν την υγεία. Αυτή είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας.