ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VARICOSE;

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κιρσούς στη ζωή τους. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο και επηρεάζει όχι μόνο τα πόδια, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά και άλλα όργανα. Ευτυχώς, είναι θεραπεύσιμο. Είναι αλήθεια ότι είναι μακρύ και περίπλοκο και θα πρέπει να ξεκινά μόνο αφού κατανοήσουμε πλήρως τους λόγους για την εμφάνισή του.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΒΑΡΙΚΩΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Τα κύρια συμπτώματα της εμφάνισης της νόσου:

 • η εμφάνιση αραχνών ή ακόμη και ενός ιστού.
 • οι φλέβες είναι πλέον ορατές.
 • Το δέρμα στα πόδια στεγνώνει δυσάρεστα.
 • κράμπες στους μύες των ποδιών.
 • πρήξιμο στα πόδια και βαρύτητα στο τέλος της ημέρας.
 • πάχυνση ή σκουρόχρωμο
 • οι φλέβες είναι τρυφερές.
Κιρσοί

Τι είναι οι κιρσοί; Αυτή η ερώτηση βασανίζει πολλούς μεσήλικες και όχι μόνο. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο πρήξιμο των φλεβών στα κάτω άκρα. Οι φλέβες διογκώνονται, σχηματίζουν σβώλους, γίνονται πολύ ελικοειδείς και σχηματίζουν μια άμορφη μπλε επιφάνεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος στις φλέβες δεν είναι αρκετά καλή. Το αίμα σταματά να κινείται όπως πρέπει, γεγονός που αυξάνει την πίεση στη φλέβα. Όταν υπερβαίνει όλα τα φυσιολογικά επίπεδα, το υπερβολικό αίμα αρχίζει να έχει τεντωτικό αποτέλεσμα στα τοιχώματα των φλεβών. Τα άκρα των αγγείων κινούνται πιο κοντά στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας και γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Το πρώτο σημάδι των κιρσών είναι η εκδήλωση των αγγειακών δικτύων. Τα αγγεία στα πόδια που είναι ορατά μέσω της επιφάνειας του δέρματος είναι άρρωστα.

Κιρσώδεις φλέβες - αυτό που γνωρίζουν από την αρχαιότητα. Ακόμη και γιατροί του Βυζαντίου ανέφεραν αυτή την ασθένεια στα γραπτά τους. Οι Αιγύπτιοι ασχολήθηκαν με ελαστικούς επιδέσμους, και ο Ιπποκράτης, η Αβικένα και ο Παράκελσος προσπάθησαν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Είναι πολύ τρομακτικό ότι αυτή η παθολογία έχει υψηλό επιπολασμό - περίπου το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευαίσθητο σε αυτήν την ασθένεια. Οι φλεβολόγοι λένε ότι η κύρια αιτία των κιρσών είναι η κακή ανάπτυξη του συνδετικού ιστού στα πόδια. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, καθώς οι συνεχείς ορμονικές αλλαγές δημιουργούν καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της νόσου.

Τι είναι οι κιρσίδες

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΑΡΙΚΩΣΗΣ

Οι καλές, ισχυρές φλέβες απαιτούν συνεχή αυτο-φροντίδα. Στο αρχικό στάδιο, οι κιρσίδες καταστρέφουν την ομορφιά των ποδιών, αποτελούν μικρή απειλή για την υγεία, αλλά αργότερα προκαλούν επιπλοκές και απειλούν τη ζωή. Τις περισσότερες φορές, οι κιρσίδες άλλων οργάνων είναι σύντροφοι διαφόρων ασθενειών, και για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν μαζί με αυτά. Ομάδες κινδύνου που πρέπει να θυμούνται πρώτα σχετικά με την πρόληψη των κιρσών:

 1. Όποιος οδηγεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
 2. Αξίζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα στην εργασία.
 3. Ποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος;
 4. Φορά ψηλά τακούνια ή παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά.
 5. Έχει νόσο (ή πρόσφατη χειρουργική επέμβαση) στην πυελική περιοχή.
 6. Φορά στενά ρούχα που περιορίζουν τη ροή του αίματος
 7. Συχνά κάθεται σταυροπόδι.
 8. έγκυος.
 9. Αθλητές που προπονούνται με τακτική υπερφόρτωση.
 10. Λαμβάνει ορμόνες.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς σοβαρής ασθένειας. Το προχωρημένο στάδιο αυτής της ασθένειας αντιμετωπίζεται αρκετά σκληρά, σε αντίθεση με το αρχικό στάδιο. Επομένως, όλοι, ειδικά εκείνοι με κακή κληρονομικότητα, πρέπει να γνωρίζουν τι είναι οι κιρσίδες, ποια συμπτώματα έχουν και να τα θυμούνται - είναι απλώς απαραίτητη η έγκαιρη κλήση σε έναν φλεβολόγο, όπως και μια προληπτική εξέταση από έναν οδοντίατρο. Πρέπει να φροντίζετε τη δική σας υγεία και να μην αφήνετε τα πράγματα από μόνα τους.

Κιρσώδεις φλέβες, τι είναι;

Για να καταλάβετε τι είναι οι κιρσίδες, ας δούμε τις υποκείμενες αιτίες αυτής της ασθένειας. Όπως γνωρίζετε, το σώμα μας διαπερνάται από ένα συχνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, μερικά από τα οποία οδηγούν το αίμα στις καρδιακές φλέβες, ενώ άλλα, αντίθετα, το μεταφέρουν στην αντίθετη κατεύθυνση - αυτές είναι αρτηρίες. Εφόσον το σύστημα λειτουργεί σωστά και τα αιμοφόρα αγγεία είναι καθαρά, ελαστικά και δεν εκτίθενται σε υπερβολικό στρες, όλα είναι καλά. Εάν εμφανιστούν τακτικές αστοχίες, αργά ή γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, μία από τις οποίες είναι οι κιρσοί.

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στα άκρα. Εν μέρει επειδή η ανύψωση αίματος στα πόδια κάνει τις φλέβες να αντέχουν σε υψηλά φορτία, εν μέρει επειδή τα άκρα μας είναι ένα από τα "πιο πολυσύχναστα" μέρη του σώματός μας - πρέπει να ανυψώσουμε βάρη, να περπατήσουμε πολύ, να σταματήσουμε ή να καθίσουμε, το οποίο είναι κακό ως συνήθωςΕνοχλεί τη ροή του αίματος.

>

Η πιο κοινή μορφή αυτής της νόσου, η οποία εμφανίζεται κυρίως με την αναφορά των κιρσών, των κιρσών των ποδιών. Τα πρώτα του συμπτώματα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά σε τι μπορεί να οδηγήσει η παραμέληση της θεραπείας; Ακολουθούν οι κύριες επιπλοκές αυτής της ασθένειας:

 • θρομβοφλεβίτιδα;
 • φλεβοθρόμβωση;
 • τροφικά έλκη;
 • αιμορραγία των κιρσών.

Τι είναι η θρομβοφλεβίτιδα;Πρόκειται για φλεγμονή των τοιχωμάτων των εξωτερικών φλεβών και την εμφάνιση θρόμβων αίματος, οι οποίες όχι μόνο περιορίζουν το χώρο για τη ροή του αίματος, αλλά, ως αποτέλεσμα, μπορούν να μπλοκάρουν εντελώς το αγγείο. Συνοδεύει κιρσούς των άκρων σχεδόν από την αρχή. Και ένα άτομο που, στο τέλος, δεν αντιμετωπίζει τις φλέβες του σε ένα μπουκέτο επιπλοκών, παίρνει οξεία θρομβοφλεβίτιδα, όταν ένας θρόμβος όχι μόνο διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά είναι επίσης στο κέντρο της φλεγμονής, και όχι μόνο τα τοιχώματα των αγγείων, αλλά και τα κοντινάΟι ανησυχίες ιστών.

Φλεβοθρόμβωση- η λεγόμενη θρομβοφλεβίτιδα βαθιάς φλέβας, όχι λιγότερο σοβαρή και δύσκολη στη θεραπεία της νόσου όταν η θρόμβωση διαταράσσει τη ροή του αίματος και τα αγγεία και οι ιστοί γύρω από αυτήν φλεγμονώνονται. Τι είναι η θρόμβωση; Αυτή είναι η εμφάνιση θρόμβων αίματος στα αγγεία που διαταράσσουν τη ροή του αίματος ή ακόμη και μπλοκάρουν εντελώς τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη και μια μερική μείωση της προσφοράς φρέσκου αίματος επιβραδύνει τον μεταβολισμό των ιστών και οδηγεί στη συσσώρευση των προϊόντων του, και η πλήρης απόφραξη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο, δηλαδή νέκρωση ιστών.

Ο ιδιαίτερος κίνδυνος αυτών των ασθενειών είναι ότι μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε θρομβοεμβολισμό - ένας ρήξη θρόμβου κινείται με τη ροή του αίματος μέσω του σώματος και φράζει μία από τις μεγάλες αρτηρίες, η οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, οι κιρσοί τελευταίου βαθμού, είναι τροφικά έλκη - ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο καιρό? Εάν η πληγή δεν σκεφτεί καν να επουλωθεί εντός ενάμιση μήνα, τότε είναι ένα τροφικό έλκος. Αντιμετωπίζεται, αλλά αυτή είναι μια μακρά και περίπλοκη θεραπεία όταν πρέπει να συνδυάσετε χειρουργικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Μια επιπλοκή όπως η αιμορραγία από κιρσούς δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη. Μπορεί να προκληθεί τόσο με αραίωση των αιμοφόρων αγγείων σε σημεία πάχυνσης όσο και με μηχανικό στρες. Επειδή δεν κοστίζει τίποτα για να καταστρέψει ένα σκάφος που έχει γίνει πιο λεπτό και έχει χάσει την ελαστικότητά του. Μην νομίζετε ότι αυτό ισχύει μόνο για τις εξωτερικές φλέβες, οι οποίες είναι τόσο «απαλές» και είναι επιρρεπείς σε στρες, προσκρούσεις και μετατόπιση.

Οι συνέπειες της μη θεραπείας των κιρσών στη φωτογραφία:

Οι συνέπειες της μη θεραπείας των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες στο βίντεο κάνουν ακόμη πιο καταθλιπτική εντύπωση. Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του, τόσο όσον αφορά τη θεραπεία όσο και τον τρόπο ζωής.

Τύποι κιρσών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τύποι κιρσών. Υπάρχουν πολλές από αυτές, αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται για διάφορους λόγους και όταν μερικές είναι αρκετά διαδεδομένες, άλλες είναι πολύ σπάνιες, συνήθως σχετίζονται με άλλες ασθένειες.

 1. Ρετίτιδες κιρσοί - ένα δίκτυο μπλε αστεριών στους μηρούς και τα μοσχάρια. Εμφανίζεται ακόμη και σε νεαρά και αδύνατα άτομα και συχνά θεωρείται μόνο ένα καλλυντικό ελάττωμα, αν και αυτό είναι το πρώτο κουδούνι - πρέπει να δείτε έναν φλεβολόγο.
 2. Οι αστερίσκοι και το αγγειακό δίκτυο στο πρόσωπο είναι ένας λόγος για να δείτε έναν ενδοκρινολόγο, καθώς δείχνει συχνά ότι ένα άτομο έχει προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και ο λόγος μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής - κατάχρηση αλκοόλ, λιπαρά και πρόχειρο φαγητό, ηλιακό έγκαυμα, η συνήθεια της συντριβής της ακμής.
 3. Κιρσώδεις φλέβες των χεριών - συχνότερα αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε αθλητές και σε αυτούς των οποίων η εργασία απαιτεί συνεχές σοβαρό άγχος στα χέρια.
 4. Η κιρσοκήλη είναι μια φλεβίτιδα γύρω από τους όρχεις. Μια πολύ κοινή παθολογία, και ως εκ τούτου, στα πρώτα συμπτώματα, οι άνδρες, ειδικά οι έφηβοι, πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό, καθώς η μη θεραπεία συχνά οδηγεί σε υπογονιμότητα.
 5. αιμορροΐδες - κιρσούς του ορθού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, αλλά και η άρση βάρους, η εγκυμοσύνη, η δυσκοιλιότητα και πολλοί άλλοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό.
 6. κιρσούς των ποδιών - έχει διάφορα στάδια και εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία στο αρχικό στάδιο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αγγειακές παθήσεις και αναπηρίες.
 7. Οι κιρσώδεις φλέβες των εσωτερικών οργάνων - συνήθως εμφανίζονται ως επιπλοκές άλλων ασθενειών ή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Μπορεί να είναι κιρσούς των πυελικών οργάνων, στομάχου, οισοφάγου κ. λπ.

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα με τους κύριους τύπους αυτής της σοβαρής ασθένειας. Για πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών οποιουδήποτε τύπου, ανατρέξτε στα αναλυτικά άρθρα στον ιστότοπό μας. Προσπαθούμε να μιλάμε για παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους θεραπείας σε τακτική βάση.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η προέλευση αυτού του προβλήματος είναι η διπολική κίνηση, που σημαίνει ότι είμαστε το μόνο είδος στη γη που επηρεάζεται. Δεν πρόκειται να εξετάσουμε ψευδοεπιστημονικές υποθέσεις που εξηγούν γιατί συνέβη αυτό, αν και μερικές από αυτές είναι αρκετά αστείες. Υποθέτουμε, για παράδειγμα, ότι η ανθρωπότητα ήρθε από τον Άρη στη Γη, όπου η βαρύτητα είναι πολύ χαμηλότερη, και ως εκ τούτου το σώμα μας δεν είναι προσαρμοσμένο στις γήινες πιέσεις, το άλλο ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους και κάπου είναι υπανάπτυκτες. Ωστόσο, η διπολική κίνηση απαιτεί τα αιμοφόρα αγγεία να ανυψωθούν σε σημαντικό ύψος, πράγμα που σημαίνει ότι εκτίθενται σε σοβαρό στρες.

Κανονικά αυτό το σύστημα λειτουργεί αρμονικά, το αίμα τροφοδοτεί όλα τα μέρη του σώματος γρήγορα και ομοιόμορφα με οξυγόνο και βασικές ουσίες. Ωστόσο, όταν συμβεί αστοχία (όπως τραύμα) ή το σώμα επηρεάζεται συνεχώς από δυσμενείς παράγοντες (σκληρή δουλειά, βαρέων βαρών, ορμονική ανεπάρκεια κ. λπ. ), εμφανίζεται CVI - Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η ασθένεια έχει γίνει αισθητά νεότερη και τώρα εμφανίζεται όχι μόνο στην παλαιότερη γενιά, αλλά και στους νέους. Επομένως, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματά τους:

 • Telangiectasia - επέκταση μικρών επιφανειακών αγγείων.
 • πρήξιμο των ποδιών, χειρότερο το βράδυ.
 • κράμπες, εξογκώματα χήνας και άλλες οδυνηρές αισθήσεις στους μυς του μοσχαριού.
 • κρύα πόδια;
 • μελάγχρωση του δέρματος των ποδιών;
 • γενική δυσφορία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως μπορείτε να δείτε, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα των κιρσών που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου, καθώς αυτή είναι η αρχή της ίδιας νόσου - κιρσών. Επομένως, εάν έχετε τουλάχιστον μερικά από αυτά τα σημεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν φλεβολόγο που θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Οι κιρσώδεις φλέβες δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με χάπια, αλλά μάλλον ένας τρόπος ζωής που πρέπει να ακολουθείται συνεχώς για να μην αντιμετωπίζει πιο σοβαρά στάδια της ανάπτυξής τους.

Η αιτία του προβλήματος είναι η όρθια στάση

Η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει πολλές μεθόδους θεραπείας που σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζουν το CVI, τόσο εξαλείφουν τις εξωτερικές εκδηλώσεις της και επηρεάζουν γενικά θετικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Για παράδειγμα, διαβάστε σχετικά με τις φλέβες των αραχνών στα πόδια, τις αιτίες και τη θεραπεία τους. Η ιατρική προσφέρει τώρα μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση αυτού του «καλλυντικού» ελαττώματος, όπως:

 • συντηρητική θεραπεία - αλοιφές και δισκία για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και την τόνωση της ροής του αίματος.
 • θεραπεία συμπίεσης - ειδικά ιατρικά εσώρουχα.
 • επεμβατική θεραπεία - μικροθερμοπηξία, μικροσκοπιοθεραπεία.

Οι αποτελεσματικές μέθοδοι για την εξάλειψη της τελαγγειεκτασίας και των αιτίων της περιλαμβάνουν επίσης θεραπευτικές ασκήσεις και μασάζ λεμφικής παροχέτευσης.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί με επιπλοκές, αλλά και πάλι, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κάνει τη δουλειά της. Τι σημαίνει; Αυτό έχει να προσφέρει η σύγχρονη ιατρική:

 1. Θεραπευτικές μέθοδοι - φάρμακα, ειδικά εσώρουχα, μασάζ, φυσιοθεραπεία.
 2. Χειρουργικές μέθοδοι (φλεβεκτομή, μινιφλεκτομή, βραχεία απογύμνωση, ανατομή ενδοσκοπικής φλέβας, κ. λπ. ). Αυτή είναι η πιο ριζοσπαστική μέθοδος θεραπείας των κιρσών, η οποία απαιτεί όχι μόνο προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση, την επαγγελματική της απόδοση, αλλά και ειδική μετεγχειρητική παρατήρηση.

Η ιατρική θεραπεία για κιρσούς περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων τόσο για στοματική χορήγηση - όπως σταγόνες, δισκία και κάψουλες, όσο και για εφαρμογή στο δέρμα - αυτές είναι διάφορες αλοιφές που χρησιμοποιούνται για το τρίψιμο των ποδιών που πονάνε. Μερικά φάρμακα περιορίζουν και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, άλλα καταπραΰνουν τη φλεγμονή και άλλα μειώνουν την πήξη του αίματος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Οι εξωτερικές θεραπείες, δηλαδή, διάφορες κρέμες, αλοιφές και ζελέ, έχουν συνήθως αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Συχνά προσθέτουν συστατικά που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Αυτά τα φάρμακα δρουν κυρίως σε επιφανειακά αγγεία, αλλά έχουν λιγότερες αντενδείξεις.

Εάν έχει ανακαλυφθεί χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, εάν είναι δυνατόν, πρέπει να αποκλειστούν οι αιτίες της φλεβικής νόσου. Δηλαδή, να αλλάζετε δουλειές που περιλαμβάνουν να είστε στα πόδια σας όλη την ημέρα ή να σηκώνετε βάρη, να χάνετε βάρος, να εγκαταλείπετε πικάντικα τρόφιμα κ. λπ. Είναι σαφές ότι, για παράδειγμα, μια κληρονομική προδιάθεση δεν μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά γνωρίζοντας γι 'αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ένα κατάλληλο επάγγελμα και να παρακολουθήσετε την κατάσταση των φλεβών σας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ενός φλεβολόγου μία φορά το χρόνο για πρόληψη. Παρά όλες τις εξελίξεις στην ιατρική, η υγεία μας είναι ακόμα στα χέρια μας.