Πώς εμφανίζονται τα κύρια συμπτώματα των κιρσών των ποδιών;

Η επέκταση των φλεβών στα πόδια είναι μια ύπουλη ασθένεια, καθώς τα συμπτώματα των κιρσών δεν γίνονται αισθητά στον ασθενή έως ότου αρχίσει το έντονο στάδιο της νόσου και αρχίσουν κάθε είδους επιπλοκές.

Μια έντονη κλινική εικόνα εκδηλώνεται μόνο μετά από πολλά χρόνια και η έλλειψη έγκαιρων μέτρων καταλήγει σε αναπηρία ή θάνατο του ασθενούς. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων. Αυτό θα βοηθήσει στην έγκαιρη λήψη μέτρων και στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης.

Ποιος πάσχει από κιρσούς

Φωτογραφία κιρσών στα πόδια

Τις περισσότερες φορές, παρατηρούνται κιρσοί στις γυναίκες (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε τρίτη γυναίκα πάσχει από αυτήν την ασθένεια). Αυτό μπορεί να εξηγηθεί για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου. Σε αυτή την κατάσταση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση της φλεβικής πίεσης λόγω αύξησης της μήτρας, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα, όλα συμβάλλουν στη στασιμότητα του αίματος.
 2. Χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών.
 3. Κορύφωση.
 4. Φορώντας άβολα παπούτσια με ψηλά τακούνια.

Οι κιρσοί είναι λιγότερο συχνές στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άρση βαρών, καθώς και σκληρή σωματική εργασία.

Συχνά, ανεξάρτητα από το φύλο ενός ατόμου, η ασθένεια εμφανίζεται με αναγκαστική στατική θέση του σώματος, κληρονομική προδιάθεση και παχυσαρκία.

λεπτό σώμα και η παχυσαρκία ως αιτία των κιρσών

Οι γιατροί σημειώνουν ότι είναι χαρακτηριστικό για τους άνδρες να αναζητούν βοήθεια σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Δίνουν λιγότερη προσοχή στα πρώτα σημάδια επειδή δίνουν λιγότερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Οι γυναίκες που έχουν βρει αγγειακό δίκτυο από μόνες τους πηγαίνουν στον γιατρό για να το ξεφορτωθούν σαν καλλυντικό ελάττωμα.

Αν μιλάμε για τα συμπτώματα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την παραμέληση των κιρσών. Για να διευκολυνθεί η διάγνωση, οι ειδικοί διακρίνουν τέσσερα στάδια στην ανάπτυξη της νόσου.

Πρώτα σημάδια

Σημάδια κιρσών στα πόδια

Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Βαρύτητα στα πόδια μετά από μια μέρα στη δουλειά, περπάτημα ή όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Κόπωση και πόνος.
 • εμφάνιση φλεβών αράχνης (τελαγγειεκτασίες)
 • Οίδημα στην περιοχή του αστραγάλου.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις εξαφανίζονται μετά από έναν νυχτερινό ύπνο, αλλά επανεμφανίζονται το βράδυ. Αυτά τα σημάδια σηματοδοτούν το πρώτο στάδιο της νόσου, όταν το φλεβικό σύστημα αποτυγχάνει για πρώτη φορά και το αίμα αρχίζει να λιμνάζει. Η πίεση στο τοίχωμα του αγγείου αυξάνεται, ο αυλός του μεγαλώνει και οι εσωτερικές βαλβίδες κλείνουν εντελώς και επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πίσω.

Δεν υπάρχουν ορατές αλλαγές κατά την εξέταση του ασθενούς. Υπάρχει μια ελαφριά ακαθαρσία στο κάτω μέρος του κάτω ποδιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνήθως δεν υπάρχουν παράπονα. Οι ασθενείς συνήθως εξηγούν μικρές εκδηλώσεις με τυπική κόπωση.

Σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατή η επιτυχής θεραπεία των κιρσών, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μη αναστρέψιμες αλλαγές. Το τοίχωμα του αγγείου δεν τεντώνεται και διατηρεί το προηγούμενο σχήμα του. Αρκεί να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί η υποκείμενη αιτία της στασιμότητας.

Δεύτερος όροφος

Συμπτώματα κιρσών στα πόδια

Εάν η παθολογική διαδικασία συνεχιστεί, η στασιμότητα του αίματος αυξάνεται, υπάρχει παραβίαση της δομής των τοιχωμάτων των φλεβών, τα αγγεία επεκτείνονται και οι βαλβίδες σε αυτές δεν κλείνουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής σημειώνει:

 • έντονη βαρύτητα και αίσθημα πληρότητας στα κάτω πόδια.
 • έντονο αίσθημα κόπωσης, πόνου.
 • την εμφάνιση διευρυμένων φλεβών στο κοίλο του γόνατος και σε άλλα σημεία.
 • η εμφάνιση κράμπες στους μύες της γάμπας τη νύχτα.
 • Αλλαγή στην ευαισθησία, αίσθηση «ερπυσμού».
 • Τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται ακόμη και μετά την κατάκλιση στον ύπνο.

Σε αυτό το στάδιο ξεκινούν λειτουργικές διαταραχές της φλεβικής εκροής και ο σχηματισμός κιρσών.

Τρίτο τμήμα

Τα συμπτώματα των κιρσών των κάτω άκρων σε αυτό το στάδιο προκαλούνται από σοβαρή συμφόρηση και κακή κυκλοφορία στο δέρμα και τους μυϊκούς ιστούς των ποδιών:

 • εμφανίζονται ορατές κιρσοί και μεγέθυνση που μοιάζουν με σάκο.
 • οι φλέβες επιμηκύνονται, αρχίζουν να προεξέχουν από κάτω από το δέρμα, αποκτούν μια χαρακτηριστική συστροφή (κυρίως στο εσωτερικό του μηρού ή στο κάτω πόδι).
 • το δέρμα γίνεται ξηρό και λεπτότερο, μπορεί να αναπτυχθεί δερματίτιδα.
 • εμφανίζονται καφέ κηλίδες στο περιφερικό τμήμα του ποδιού, εμφανίζονται κηλίδες χρωστικής και συμπύκνωση του υποδόριου ιστού.
 • Πρήξιμο, βάρος και πόνος στα πόδια (πάλλεται, καίγεται, εμφανίζεται κατά μήκος του φλεβικού κορμού).
 • η σοβαρή κόπωση και το σύνδρομο πόνου δεν υποχωρούν μετά τον ύπνο, μεγαλώνουν και εντείνονται το βράδυ, βλάπτουν την ελευθερία κινήσεων.
 • Οι μυϊκές κράμπες γίνονται πιο συχνές.
 • Τα νύχια των ποδιών σπάνε και αλλάζουν τη δομή τους, τα μαλλιά πέφτουν.

Τέταρτο στάδιο (ανάπτυξη επιπλοκών)

προχωρημένο στάδιο κιρσών

Στο τελευταίο στάδιο των κιρσών, όλα τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινώνονται και η σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός των ιστών οδηγούν στην ανάπτυξη απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών:

Τροφικά έλκη

Εμφανίζονται τροφικά έλκη. Αργούν να επουλωθούν και προκαλούν πόνο και έντονο πόνο. Τα σημάδια ανάπτυξης έλκους περιλαμβάνουν:

 • Κνησμός και αίσθημα καύσου σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος.
 • αποχρωματισμός - εμφάνιση στρογγυλεμένου σημείου με ανώμαλες άκρες. βιολετί ή μοβ με επακόλουθο σχηματισμό κηλίδων και επιφάνειας πληγής.

Στο μέλλον, όλα εξαρτώνται από τη θεραπεία. Το έλκος έχει λείες άκρες και διάφορους τύπους εκκρίσεων - σημειώνονται σε αυτό ορώδεις, πυώδεις, αιμορραγικές λωρίδες.

Με επαρκή θεραπεία, οι ουλές είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης. Η προσθήκη λοίμωξης οδηγεί στην ανάπτυξη γάγγραινας, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με αντιβακτηριακούς παράγοντες και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια άκρου ή σήψης και θάνατο.

Τραυματική αιμορραγία

Μια έντονη αραίωση του τοιχώματος της φλέβας με αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή ένα ελαφρύ τραύμα οδηγεί σε αγγειακή ρήξη με επακόλουθη μαζική αιμορραγία.

Θρόμβοι αίματος

Η συμφόρηση και η φλεγμονή οδηγούν στο σχηματισμό θρόμβων αίματος στις φλέβες των ποδιών. Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονται με θρόμβωση:

 • έντονος πόνος στην θρομβωτική περιοχή.
 • Ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος στην περιοχή της προβολής θρόμβου.
 • Πόνος και πάχυνση της φλέβας κατά την ψηλάφηση.
 • αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

Παρόμοια συμπτώματα κιρσών στα πόδια είναι ένδειξη νοσηλείας. Διαφορετικά, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η θρομβοφλεβίτιδα είναι επικίνδυνη γιατί όταν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί, εισέρχεται στο σύστημα των μεγάλων αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τους πνεύμονες και τον καρδιακό μυ. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιακής προσβολής, απόφραξης της πνευμονικής αρτηρίας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κιρσοί των ποδιών

αρχικές και προχωρημένες κιρσοί

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της νόσου εξαρτάται επίσης από τον εντοπισμό της διαδικασίας της βλάβης. Όταν οι κιρσοί κινούνται στο φθίνουσα διαδρομή, η διαταραχή εκροής εμφανίζεται κατά μήκος της μεγάλης σαφηνούς φλέβας του μηρού με τυπικά συμπτώματα της νόσου.

Υπάρχει όμως και μια αύξουσα διαδρομή στην οποία ανιχνεύεται ανεπάρκεια βαλβίδας στα αγγεία που βρίσκονται εκεί. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο στην καθαρή του μορφή, ο λόγος για αυτό είναι η πλήρης απουσία της συσκευής βαλβίδων ή μια ανωμαλία στην ανάπτυξή της σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της φλέβας.

Ποια είναι τα σημάδια των κιρσών των κάτω άκρων; Με συμφόρηση σε βαθιές φλέβες, η κλινική εικόνα δεν μπορεί να εμφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παθολογική διαδικασία πηγαίνει ανεπαίσθητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοιες λανθάνουσες κιρσοί είναι πολύ επικίνδυνες και συχνά διαγιγνώσκονται μόνο με την εμφάνιση θρόμβωσης με πλήρη απόφραξη, όταν υπάρχει έντονος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα ή μπλε αποχρωματισμός των άκρων. Όταν το αίμα δεν ρέει μέσα από ένα μεγάλο αγγείο, αναπτύσσεται φλεβική γάγγραινα.

Κιρσοί στο πόδι

Αλλά αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά σπάνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εσωτερικές κιρσοί δεν μπορούν να απομονωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ των επιφανειακών και των βαθιών φλεβών και το αίμα απελευθερώνεται μέσω των φλεβών διάτρησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα της νόσου είναι τα ίδια όπως με την ήττα των επιφανειακών φλεβών.

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια φλεβικής συμφόρησης, μην χάνετε χρόνο, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και ακολουθήστε τις συστάσεις του.