Θεραπεία των κιρσών

Θεραπεία των κιρσών στον φλεβολόγο

Οι κιρσοί (κιρσοί) είναι μια πολύ συχνή αγγειακή νόσος που είναι γνωστή στους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Το παπύρι της αρχαίας Αιγύπτου τον αναφέρει, ακόμη και μια μούμια με εκδηλώσεις κιρσών στα πόδια έχει ανασκαφεί. Βρείτε πληροφορίες για την παθολογία στο Hippocrates, Galen, Avicenna. Οι σύγχρονοι γιατροί αντιμετωπίζουν επίσης συχνά κιρσούς σε ασθενείς και αναζητούν αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο όρος "κιρσούς" είναι λατινικής προέλευσης, η λέξη "varx" μεταφράζεται ως "επέκταση". Ως εκ τούτου, η ασθένεια ξεκίνησε και ονομάστηκε "κιρσούς". Σε αυτήν την ασθένεια, οι περιφερειακές φλέβες αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μακρές, ελικοειδείς, παραμορφωμένο, οζώδες Το αίμα σταματά στα κάτω μέρη του ποδιού επειδή οι βαλβίδες λειτουργούν άσχημα και τα τοιχώματα εξασθενούν. Τις περισσότερες φορές υπάρχει βλάβη των αγγείων στα πόδια, επειδή τα αγγεία είναι τα πιο αγχωμένα, πρέπει να είναι μεγάλες ποσότητες αίματος άντληση και βαρύτητα που πρέπει να ξεπεραστεί.

Οι κιρσοί διαγιγνώσκονται σε περίπου 17-25% των ανθρώπων. Τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου άρρωστα μεταξύ των νέων. Σε ώριμες και μεγαλύτερες γυναίκες, αυτή η παθολογία εμφανίζεται 2-3 φορές πιο συχνά από ό, τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Αυτό οφείλεται στις συνεχείς ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα που λαμβάνουν χώρα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής.

Πώς τακτοποιούνται οι φλέβες στα πόδια

Τα πόδια έχουν δύο ομάδες φλεβικών αγγείων: επιφανειακά και βαθιά ή βαθιά. Τα πρώτα βρίσκονται στον υποδόριο ιστό, δηλαδή στην επιφάνεια του ποδιού. Τα τελευταία είναι βαθύτερα, στο πάχος των μυών, δίπλα στις αρτηρίες και τους τένοντες. Τα βαθιά και επιφανειακά αγγεία συνδέονται με διάτρηση ή διάτρηση φλεβών. Το τοίχωμα τους αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης με αδύναμους και όχι πολύ λείους μυς.

Το φλεβικό τοίχωμα έχει δομή τριών στρωμάτων:

 • Πάνω είναι η περιπέτεια, η οποία αποτελείται από χαλαρές συνδετικές ίνες, κύτταρα λείου μυός που καλύπτουν τα τοιχώματα, περιτριγυρισμένα από μικρά τριχοειδή αγγεία και νεύρα που είναι υπεύθυνα για τον τροφισμό του αγγείου.
 • Στη μέση βρίσκεται το μέσο, που αποτελείται από κυκλικές ίνες λείου μυός.
 • Στο εσωτερικό υπάρχει intima. Η βάση του εσωτερικού είναι το ενδοθήλιο, μεταξύ των κυττάρων του υπάρχουν διαμήκεις ίνες των λείων μυών. Το εσωτερικό κέλυφος είναι διπλωμένο, οι καμάρες βλέπουν ο ένας τον άλλον και μοιάζουν με φωλιές κατάποσης ή τσέπες. Ονομάζονται βαλβίδες και ευθύνονται για τη σωστή κατεύθυνση της ροής του αίματος.

Οι φλεβικές βαλβίδες μεταφέρουν αίμα από το περιφερειακό στην καρδιά και από το επιφανειακό στις βαθιές φλέβες. Αποτρέπουν την παλινδρόμηση, αυξάνουν την φλεβική πίεση. Εκτός από τις βαλβίδες, οι λείοι μύες, οι τένοντες και οι μύες των ποδιών συμμετέχουν στη διατήρηση του φυσιολογικού τόνου. Με την ήττα ενός από τα στρώματα (συχνότερα τα μέσα και τα εσωτερικά στρώματα), οι φλέβες χάνουν τον τόνο τους και επεκτείνονται, εμφανίζονται κιρσούς.

Υπάρχουν πολλές επιφανειακές φλέβες:

 1. Η μεγάλη σαφενώδης φλέβα βρίσκεται στο εσωτερικό του ποδιού, τα τοιχώματά της είναι εξοπλισμένα με αρκετές βαλβίδες, αίμα συλλέγεται σε αυτήν τη φλέβα από την πρόσθια επιφάνεια του μηρού μέσω μιας σειράς μικρότερων αγγείων.
 2. Η μικρή σαφενώδης φλέβα βρίσκεται στο εξωτερικό του ποδιού και έχει βαλβίδες και συλλέγει αίμα από τις φλέβες στο εμπρός και πίσω μέρος του ποδιού.

Η επικοινωνία μεταξύ των μεγάλων και μικρών φλεβών πραγματοποιείται λόγω των συνδετικών αγγείων.

Οι οπίσθιες και οι πρόσθιες κνημιαίες φλέβες, οι λαϊκές φλέβες και οι μηριαίες φλέβες αναφέρονται ως βαθιές. Οι κιρσοί αναπτύσσονται σε αυτά σε προχωρημένο στάδιο εάν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τις κιρσούς και ποιος κινδυνεύει να αρρωστήσει;

Είναι δύσκολο να πούμε γιατί οι άνθρωποι έχουν κιρσούς σήμερα. Έχουν εντοπιστεί μόνο ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, λόγω των οποίων εξασθενίζουν οι βαλβίδες, μειώνεται η ελαστικότητα και ο τόνος των τοιχωμάτων των επιφανειακών και διάτρητων φλεβών.

Εδώ είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου:

 • Κληρονομία. Η δομή των τοιχωμάτων των αγγείων καθορίζεται γενετικά, με κάποιες αλλαγές στα γονίδια που αποδυναμώνουν, οι βαλβίδες δεν κλείνουν καλά. Ως αποτέλεσμα, η παραμικρή αύξηση της πίεσης στις φλέβες οδηγεί σε αντίστροφη ροή αίματος, τα αγγεία ξεχειλίζουν και διαστέλλονται.
 • Ορμονικές αλλαγές στο σώμα στις γυναίκες. Αυτή η κατάσταση είναι χαρακτηριστική για τις εγκύους ή για το δεύτερο μισό του κύκλου, όταν η ποσότητα της προγεστερόνης αυξάνεται και το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η ρεολογία του αίματος αλλάζει (αυξάνεται η πήξη), ο αγγειακός τόνος μειώνεται, οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου καταστρέφονται και ο κίνδυνος θρόμβων αίματος αυξάνεται.
 • Ευσαρκία. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι κινούνται λίγο, γεγονός που επιβραδύνει τη ροή του αίματος στο σώμα. Η περίσσεια του υποδόριου λίπους στην κοιλιά οδηγεί σε αυξημένη πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα, ως αποτέλεσμα της οποίας οι μεγάλες φλέβες τσίμπησαν. Αυτό οδηγεί σε συμφόρηση του αίματος στα αγγεία των ποδιών και στη συνέχεια σε κιρσούς.
 • Σακχαρώδης διαβήτης. Η ζάχαρη, το επίπεδο της οποίας αυξάνεται σε αυτήν την ασθένεια, βλάπτει το αγγειακό ενδοθήλιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα.
 • Αλκοολισμός. Όταν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, συμβαίνει αφυδάτωση, το αίμα πυκνώνει, σχηματίζεται θρόμβος, φράζει μικρά αγγεία και προκαλεί στασιμότητα.
 • Στατικά επαγγελματικά φορτία όπως ανύψωση βαρέων φορτίων, όρθια ή καθιστή εργασία. Ο μυϊκός τόνος μειώνεται σε μια τέτοια κατάσταση, το αίμα ρέει χειρότερα από τα κάτω άκρα στην καρδιά, συμβαίνει στασιμότητα, οι φλέβες στα πόδια επεκτείνονται εξαιτίας αυτού.
 • Συγγενείς ανωμαλίες πήξης αίματος. Η υπερπηκτικότητα, στην οποία παράγονται πάρα πολλοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό θρόμβων αίματος, προκαλεί θρόμβωση και καθιστά δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος μέσω των αγγείων.
 • Λανθασμένη διατροφή. Η ανεπαρκής διατροφή ορισμένων βιταμινών (C, E, PP), οι φυτικές ίνες οδηγούν σε διαταραχές στη δομή του ενδοθηλίου και σε άλλα δομικά στοιχεία των αγγειακών τοιχωμάτων.
 • Σφιχτά εσώρουχα. Όταν φοράτε σφιχτά εσώρουχα, μέρος των φλεβών τρυπιέται, καθιστώντας δύσκολη την αποχέτευση του αίματος από το κάτω μισό του σώματος.
 • Συχνή δυσκοιλιότητα. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα πρέπει να πιέζουν συνεχώς, αυτό αυξάνει την πίεση στην κοιλιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποστράγγιση του αίματος.
 • Ψηλοτάκουνα. Η υπερβολική χρήση των μυών του μοσχαριού, η ανεπαρκής συστολή, οδηγεί στο γεγονός ότι το αίμα στις φλέβες σταματά.
 • Ζεστό κλίμα. Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ζέστης, το σώμα αφυδατώνεται. Εάν δεν αντισταθμίσετε το πρόβλημα με αρκετή κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβων αίματος στα αγγεία.
 • Παθολογία της καρδιάς και των νεφρών. Αυτά μπορεί να είναι συγγενή ή επίκτητα καρδιακά ελαττώματα, νεφρική ανεπάρκεια.
 • Υπερβολικές δόσεις φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι θρόμβοι αίματος μπορούν να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι σχηματισμού θρόμβου αυξάνονται σε αυτήν την περίπτωση λόγω απώλειας αίματος και συμπίεσης των φλεβών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πώς οι κιρσοί μπορούν να είναι περίπλοκες

 • Θρόμβωση συμφόρησης αίματος.
 • Αγγειακός θρομβοεμβολισμός ως αποτέλεσμα της απόσπασης του θρόμβου.
 • Θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή του φλεβικού τοιχώματος.
 • PE (πνευμονική εμβολή). Σε αυτήν την περίπτωση, η ροή του αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία διακόπτεται σοβαρά, γεγονός που οδηγεί σε θάνατο. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να συσσωρευτούν στις μικρές αρτηρίες του πνεύμονα και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή πνευμονικό οίδημα.
 • Τροφικά έλκη, έκζεμα στο δέρμα των ποδιών λόγω διατροφικών διαταραχών των ιστών. Εάν η κυκλοφορία του αίματος είναι κακή, λίγο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στον ιστό, γεγονός που διαταράσσει την αναγέννηση ή προκαλεί μαζική κυτταρική νέκρωση.
 • Οιδηματώδες σύνδρομο. Ως αποτέλεσμα παραβίασης της εκροής αίματος και στασιμότητας μέσω των τοιχωμάτων των αγγείων, το υγρό εισχωρεί στον διακυτταρικό χώρο. Το οίδημα είναι μαλακό σε συνέπεια, ελαστικό και συμβαίνει συχνότερα κοντά στην προσβεβλημένη φλέβα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.
 • Δερματίτιδα. Η φλεγμονώδης διαδικασία στο δέρμα αναπτύσσεται λόγω της διαταραγμένης κυκλοφορίας του αίματος και της διατροφής των ιστών.
 • Υπερχρωματισμός, κυάνωση του προσβεβλημένου δέρματος.
 • Συμπύκνωση του υποδόριου λίπους λόγω οιδήματος και αιμορραγίας.

Πώς να διαγνώσετε κιρσούς

 • Η κατάσταση των βαλβίδων εξετάζεται με τη βοήθεια λειτουργικών δοκιμών (εφαρμογή τουρνουά). Ονομάζονται από τους συγγραφείς τους - Troyanov-Trendelenburg, Pratt, Sheinis, Delbe-Perthes κ. λπ. Σε αυτή τη θέση, ο γιατρός κτυπά το άκρο από το πόδι προς τα πάνω για να στραγγίσει τις επιφανειακές φλέβες. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε ένα τουρνουά στο πάνω μισό του μηρού, μετά το οποίο ο ασθενής σηκώνεται από τον καναπέ. Οι υγιείς κνημιαίες φλέβες πρέπει να συμπληρώσουν 15 δευτερόλεπτα.
 • Η διπλή υπερηχογραφική εξέταση των φλεβών (υπερηχογράφημα αγγειοσκόπηση) παρέχει τις περισσότερες πληροφορίες, σας επιτρέπει να οπτικοποιήσετε τα αγγεία και τη ροή του αίματος μέσω αυτών.
 • Η απεικόνιση Doppler είναι μια μέθοδος αξιολόγησης της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία.
 • Φλεβογραφία ή εξέταση ακτίνων Χ με υλικό αντίθεσης, το οποίο βοηθά στην εξέταση της εσωτερικής δομής του αγγείου
 • Η Phleboscintigraphy είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ραδιενεργές ουσίες, με περαιτέρω μελέτες να πραγματοποιούνται σε μια ειδική συσκευή για τη διανομή τους.

Για την εξέταση των επιφανειακών φλεβών, αυτές εξετάζονται και ψηλαφούνται. Οι τρεις πρώτες μέθοδοι χρησιμοποιούνται ως πρόσθετες έρευνες. Οι δύο τελευταίες μέθοδοι είναι απαραίτητες για την εξέταση της κατάστασης των βαθιών ή βαθιών φλεβών.

Θεραπεία των κιρσών

Συντηρητικές θεραπείες

 • Η φαρμακευτική θεραπεία δεν θεραπεύει τις κιρσούς, αλλά με τη βοήθεια φαρμάκων, η λειτουργία των βαλβίδων, των αγγειακών τροπαίων και της ροής του αίματος βελτιώνεται εν μέρει και μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης. Τα ενετικά χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Μπορούν να συνταγογραφηθούν για οποιονδήποτε τύπο φλεβίτιδας. Με θρομβοφλεβίτιδα, ενδείκνυνται αλοιφές με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά, τα οποία διαλύουν αποτελεσματικά τους θρόμβους στο αίμα. Η θεραπεία πρέπει να επιλέγεται από γιατρό μετά από ενδελεχή διάγνωση και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
 • Η φυτική ιατρική και οι πρόσθετες τεχνικές είναι μικρής σημασίας. Συνιστάται να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, άσκηση, σκι, να οδηγείτε ποδήλατο και να κολυμπάτε. Ένα καλό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κάνοντας την άσκηση "ποδήλατο" σε ύπτια θέση, κάμπτοντας και ισιώνοντας τα πόδια, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος από τα άκρα. Η άσκηση μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Συνιστάται επίσης να κάνετε ντους αντίθεσης το πρωί (πρώτα μουλιάστε το πόδι με ζεστό νερό και στη συνέχεια μειώστε σταδιακά τη θερμοκρασία σε κρύο). Δροσερά λουτρά με αφέψημα από φλοιό βελανιδιάς, κάστανο αλόγου, χαμομήλι, βαλσαμόχορτο, τρίψιμο του δέρματος με βάμμα λουλουδιών ακακίας, φύλλα Kalanchoe, ξίδι μηλίτη μήλου. Οι βδέλλες βοηθούν στην εξάλειψη της θρομβοφλεβίτιδας.
 • Τρόπος. Βγείτε αργά από το κρεβάτι, 5-10 λεπτά. Τα πόδια πρέπει να σηκώνονται 10-15⁰ τη νύχτα, για αυτό τοποθετείται ένα ρολό κάτω από τα τακούνια. Πρέπει να περπατάτε ήρεμα, είναι ανεπιθύμητο να διασχίζετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε, όχι να υπερβάλλετε. Συνιστάται σε όλους τους ασθενείς να φορούν κάλτσες συμπίεσης.
 • Πρέπει να φάτε σωστά, να συμπεριλάβετε χονδροειδείς ίνες και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες στο μενού. Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, τα ροδαλά ισχία, οι μαύρες σταφίδες, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το συκώτι, τα κρεμμύδια, τα αυγά, τα θαλασσινά είναι χρήσιμα. Είναι σημαντικό να μην πίνετε αλκοόλ, να μην καπνίζετε και να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα. Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, συνιστάται να πίνετε καθαρτικό.

χειρουργική επέμβαση

Φλεβεκτομή ή πλήρης αφαίρεση φλεβών

Η ένδειξη μιας τέτοιας ριζικής επέμβασης είναι οι κιρσοί, στις οποίες εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός φλεβών. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται επιπλοκές - τροφικά έλκη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, θρομβοφλεβίτιδα, επίμονο οίδημα στα πόδια, γενικά συμπτώματα (κόπωση, ζάλη, λιποθυμία).

Η επέμβαση αντενδείκνυται σε CHS, σοβαρές λοιμώξεις, σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, με τοπική φλεγμονή των ποδιών (ερυσίπελα, φλύκταινες, έκζεμα).

Μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαλλαγεί ριζικά από τον ασθενή από κιρσούς προκειμένου να επαναλάβει τη λειτουργία της βαλβίδας. Εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, χωρίς θεραπεία και παραμελημένη, αυτή η μέθοδος θεραπείας παραμένει η μόνη. Τα μειονεκτήματα της διαδικασίας είναι η ανάγκη αναισθησίας και αρκετών ημερών παρατήρησης στο νοσοκομείο, μετεγχειρητικό τραύμα με ουλές και ουλές.

Θεραπεία με λέιζερ (ενδοαγγειακή μικροθεραπεία)

Η θεραπεία με λέιζερ των κιρσών χρησιμοποιείται όταν η παθολογία με ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος (CHS, υπέρταση), αλλαγές στα περιφερικά αγγεία (φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα), ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, πλευρίτιδα), συνδυασμένες γαστρεντερικές παθήσεις ( χολοκυστίτιδα, έλκος, περιτονίτιδα), το νευρικό σύστημα (τραύμα FM, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οι συνέπειές τους), το ουρογεννητικό σύστημα (φλεγμονή των νεφρών, του προστάτη, παθολογία της μήτρας με παραρτήματα), με δερματικές παθήσεις (φουρουκλίωση, δερματίτιδα, ψωρίαση και τα λοιπά. ).

Οι αντενδείξεις για τη χρήση λέιζερ είναι η ογκολογία, η αντισταθμιζόμενη παθολογία των νεφρών, του ήπατος, της καρδιάς, της εγκεφαλικής σκλήρυνσης, της εγκυμοσύνης.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της θεραπείας με λέιζερ είναι η αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη της επέκτασης των επιφανειακών φλεβών, η ταχύτητα (η διάρκεια του χειρισμού είναι 15-20 λεπτά), δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, λίγο τραύμα.
Από τα μειονεκτήματα, πρέπει να τονιστεί η κακή διαθεσιμότητα της τεχνολογίας · δεν διαθέτουν όλες οι κλινικές τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η θεραπεία είναι δαπανηρή και δεν έχει νόημα να αφαιρέσετε σοβαρά προσβεβλημένες και βαθιές φλέβες. Η λανθασμένη χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει θερμικά εγκαύματα, μερικές φορές εμφανίζεται αποχρωματισμός στα σημεία έκθεσης.

Πήξη ραδιοσυχνοτήτων (κατάλυση)

Η επέμβαση ενδείκνυται για εκτεταμένες αλλοιώσεις των σαφενών φλεβών, τροφικών ελκών ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων και μη θεραπευμένων κιρσών.

Η πήξη της ραδιοσυχνότητας αντενδείκνυται σε οξεία θρομβοφλεβίτιδα, περιορισμένη κινητικότητα ασθενών, εγκυμοσύνη, ψυχικές διαταραχές.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ελευθερία από τον πόνο, χωρίς τραύμα, χωρίς νοσηλεία. Την επόμενη μέρα, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος της διαδικασίας.

Σκληροθεραπεία

Ενδείκνυται για κιρσούς μικρών και μεγάλων επιφανειακών φλεβών (με μεγάλα αγγεία, πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο του διπλού Doppler) στο αρχικό στάδιο και χωρίς επιπλοκές.

Μην αντιμετωπίζετε τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες με αυτόν τον τρόπο με αλλεργίες στα φάρμακα, με βαθιά φλεβική θρόμβωση, μολυσματικές και φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες στα πόδια.

Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος, η γρήγορη ανάρρωση, χωρίς νοσηλείαΗ διαδικασία δεν αφήνει υπολείμματα και δεν προκαλεί τραυματισμό.

Το μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος να εισαχθεί ένα σκληρυντικό φάρμακο σε μια βαθιά φλέβα, μια μείωση της αποτελεσματικότητας όταν έρχεται σε επαφή με το αίμα, η δυνατότητα χρήσης του μόνο στο αρχικό στάδιο.

Μπορεί οι φλέβες κιρσών να θεραπευτούν στο σπίτι;

Στο σπίτι, επιτρέπεται η χρήση βοηθητικών μεθόδων αντιμετώπισης κιρσών, ανακούφισης των συμπτωμάτων. Χρησιμοποιούν αλοιφές από φαρμακεία ή σπιτικά φυτικά λουτρά και λοσιόν, κομπρέσες, αφέψημα ποτών και εγχύσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ανακούφιση από το πρήξιμο. Παρακάτω είναι μερικές συνταγές.

Βάμμα στα κάστανα

Πάρτε περίπου 200 g ώριμων και ξεφλουδισμένων κάστανων. Περάστε από ένα μύλο κρέατος ή ψιλοκόψτε με ένα μπλέντερ. Ρίξτε τα πάντα με ένα λίτρο βότκας, βάλτε το σε μια σκοτεινή γωνία και επιμείνετε για μερικές εβδομάδες. Για να κάνετε το προϊόν να μυρίζει ωραία, προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι μέντας. Το βράδυ, λιπαίνουν τα πόδια με βάμμα για να απαλλαγούν από βαρύτητα και κνησμό, ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπουν την ευθραυστότητά τους. Συνιστάται επίσης να κάνετε μια συμπίεση από το βάμμα. Εάν δεν υπάρχει κάστανο, αντικαταστήστε το με μοσχοκάρυδο, η συνταγή παραμένει η ίδια. Το βάμμα με καρύδια μόσχου μπορεί να τρίψει μόνο τα πονεμένα πόδια, συνιστάται να το πίνετε 20 σταγόνες την ημέρα. Αφού το μπουκάλι εξαντληθεί, φτιάξτε ένα νέο βάμμα. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει διάλειμμα 2 εβδομάδων μεταξύ της λήψης της επόμενης μερίδας.

Αλοιφή κατιφές

Μια έγχυση γίνεται από τα λουλούδια του κατιφέ - μια κουταλιά της σούπας χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό, καίγεται, βράζεται για λίγα λεπτά και επιμένει σε ένα θερμό για 3 ώρες. Φιλτράρετε την έγχυση και προσθέστε λίγο λίπος, λανολίνη, βαζελίνη, ασβέστη. Για το άρωμα, συνιστάται να προσθέσετε μια σταγόνα αρωματικού ελαίου (τριαντάφυλλο, περγαμόντο, εσπεριδοειδή, φασκόμηλο, λεβάντα κ. λπ. ). Τρίψτε την αλοιφή το πρωί και το βράδυ με απαλές κινήσεις από το κάτω πόδι στο γόνατο μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Θυμάρι, κώνοι λυκίσκου, τσουκνίδα προστίθενται επίσης στην έγχυση κατιφέ.

Λάδι χαμομηλιού

Τα άνθη του φαρμακευτικού χαμομηλιού διπλώνονται σε ένα βάζο μισού λίτρου από σκούρο γυαλί έτσι ώστε το δοχείο να γεμίζει στο χείλος. Ρίξτε μισό λίτρο φυτικού ελαίου οποιουδήποτε είδους, για παράδειγμα, ελιές, καλαμπόκι, κάνναβη. Επιμένουν για ένα μήνα, κουνώντας ή ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Στη συνέχεια διηθείται η έγχυση λαδιού. Για το άρωμα προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι δέντρου τσαγιού, μέντα, λεβάντα, γκρέιπφρουτ. Το χαμομήλι εφαρμόζεται στο πόδι νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, ενώ δίνει ελαφρύ μασάζ. Μπορείτε επίσης να κάνετε νυχτερινές κομπρέσες από την έγχυση.

Πικρή κομπρεσέρ

Πάρτε ένα πακέτο κεφίρ ή ζυμωμένο γάλα ψησίματος και 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα αψιθιά. Το βότανο θρυμματίζεται, αναμιγνύεται με κεφίρ (ζυμωμένο γάλα ψησίματος). Όταν το γρασίδι βραχεί, απλώστε το σε ένα πανί μαζί με ένα παχύ υγρό. Στη συνέχεια, βάλτε μια συμπίεση στο πόδι, καλύψτε την κορυφή με χαρτί κεριού (δεν χρησιμοποιείται φιλμ σελοφάν), στερεώστε τα πάντα με πολλά στρώματα επιδέσμου. Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά, η συμπίεση θα αφαιρεθεί μετά από μισή ώρα. Συνιστάται να κάνετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα. Αντί για σκουλήκι, μπορείτε να πάρετε λυκίσκο, άνθη χαμομηλιού, κορδόνι, τριφύλλι, φύλλα βελανιδιάς ή σημύδας, βαλσαμόχορτο, αλογοουρά, μοβ άνθη τριών χρωμάτων, yarrow. Οι συνδυασμοί διαφορετικών φυτών παράγουν ένα καλό αποτέλεσμα. Για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα της συμπίεσης μετά τη διαδικασία, συνιστάται να ξαπλώσετε λίγο με τα πόδια σας προς τα κάτω. Όλα αυτά τα βότανα μπορούν να χυθούν σε ποδόλουτρο. Το νερό σε ένα τέτοιο λουτρό πρέπει να είναι ζεστό, η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 25 λεπτά. Ανακουφίζει από την κόπωση, το πρήξιμο, μειώνει τον κνησμό και τον πόνο.

Λαϊκές συνταγές για εσωτερική χρήση

Διάφορες φυτοπαρασκευές βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις φλέβες. Χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα βότανα:

 • Τριφύλλι
 • Διαδοχή
 • Φύλλα και μούρα από lingonberry, viburnum, φράουλα, βατόμουρο
 • Μητέρα και μητριά
 • Κατιφές
 • Sophora Ιαπωνικά
 • Μέλισσα
 • Σχίστρα
 • Λευκάγκαθα

Το γρασίδι ξηραίνεται, μετά τεμαχίζεται και παρασκευάζεται ένα μείγμα διαφορετικών τύπων φυτών. Στη συνέχεια παίρνουν 3 κουταλιές της σούπας, ρίχνουν ένα λίτρο βραστό νερό, επιμένουν σε ένα θερμό όλη τη νύχτα και πίνουν 1/3 φλιτζάνι πριν από τα γεύματα.

Οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά με γύρη και μέλι. Η γύρη πρέπει να καταπίνεται. Το μέλι μπορεί επίσης να καταναλωθεί, αλλά εξακολουθεί να κάνει καλά δείγματα. Συνιστάται η προσθήκη εγχύσεων διαφόρων βοτάνων στο μέλι.

Θεραπεία των κιρσών σε έγκυες γυναίκες

Η μεταφορά ενός μωρού συνοδεύεται από μια ορμονική καταιγίδα στο γυναικείο σώμα, μια υπερφόρτωση που προκαλεί συχνά κιρσούς. Η θεραπεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πραγματοποιείται συντηρητικά με τη βοήθεια τοπικών κρεμών, αλοιφών και πηκτωμάτων.

Οι πιο αποτελεσματικές αλοιφές έχουν αποσυμφορητικό αποτέλεσμα, ανακουφίζουν τη βαρύτητα στα άκρα. Εφαρμόζονται σε ένα λεπτό στρώμα από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις μασάζ. Η συχνότητα των χειρισμών είναι 1-3 φορές την ημέρα.

Οι λαϊκές θεραπείες βοηθούν επίσης. Συνιστάται να προετοιμάζετε λουτρά με αφέψημα βοτάνων (από χαμομήλι, θυμάρι, κώνους λυκίσκου, καλέντουλα, αψιθιά, coltsfoot, φλοιό βελανιδιάς, φύλλα σημύδας κ. λπ. ).

Μπορείτε να καταπολεμήσετε το οίδημα εφαρμόζοντας φύλλα λάχανου ή ακατέργαστες πατάτες στα πόδια σας. Καλύψτε την κομπρέσα με κερωμένη λάσπη με κανονικό παχύ χαρτί, όχι σελοφάν, για να αφήσετε το δέρμα να αναπνεύσει. Η διαδικασία πραγματοποιείται πριν τον ύπνο και η λοσιόν αφήνεται όλη τη νύχτα.

Οι γιατροί συνταγογραφούν επίσης φάρμακα για εσωτερική χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν venotonics που δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου ή την υγεία της μητέρας. Κυρίως βασίζονται σε εκχυλίσματα φυτών.

Μετά τη λήψη φαρμάκων, ο φλεβικός τόνος αυξάνεται, τα τοιχώματα γίνονται ελαστικά, λιγότερο τεντωμένα, βελτιώνεται η ροή της λέμφου, το υγρό μέρος του αίματος δεν διαρρέει πλέον στον ενδοκυτταρικό χώρο και το οίδημα περνά. Δεν μπορείτε να πίνετε αυτά τα χρήματα χωρίς ιατρική συνταγή.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Υπάρχουν πολλές λαϊκές συνταγές για εγχύσεις, αφέψημα, λοσιόν και κομπρέσες. Συνιστάται μια σειρά διορθωτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται ακόμη και από το στόμα. Παρακάτω περιγράφονται διάφορες επιλογές θεραπείας για κιρσούς που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους.

Μωβ βάμμα

Παίρνετε ένα δοχείο με όγκο ενάμισι λίτρα, ρίχνετε λουλούδια και λιλά φύλλα σε αυτό. Στη συνέχεια, όλα χύνονται με βότκα ή φαρμακευτικό οινόπνευμα έτσι ώστε το υγρό να καλύπτει πλήρως το γρασίδι (μέχρι την άκρη του δοχείου). Επιμείνετε να κουνάτε περιστασιακά για μια εβδομάδα, στη συνέχεια φιλτράρετε και τρίβετε τα πόδια με βάμμα κάθε μέρα. Τρίψτε το δέρμα με απαλές κινήσεις μασάζ από τα δάχτυλά σας στα γόνατά σας.

Με τη βοήθεια του βάμματος, καταπολεμούν τη φλεγμονή, το οίδημα, τις κράμπες, τον πόνο στα πόδια.

Αλοιφή σκόρδου

Τα σκελίδες σκόρδου ολόκληρου του κεφαλιού ξεφλουδίζονται, αλέθονται σε μύλο κρέατος ή πιέζονται από παρασκευαστή σκόρδου. Μετά από αυτό, πρέπει να πάρετε βούτυρο (άλατα) και να το αναμίξετε με θρυμματισμένο σκόρδο σε αναλογία 1: 2 (2 μέρη βουτύρου και 1 μέρος σκόρδου). Απλώστε αυτό το μείγμα στο πόδι, καλύψτε με κερί χαρτί, επίδεσμο, η συμπίεση μπορεί να διατηρηθεί όλη τη νύχτα.

Η συμπίεση εξαλείφει τον πόνο, το κάψιμο, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μαλακώνει το δέρμα και βοηθά στη σύσφιξη των πληγών.

Μέλι με σκόρδο

Πρέπει να πάρετε ένα γαρίφαλο σκόρδο και 250 ml μέλι (κατά προτίμηση φλούδα ή φαγόπυρο). Και τα δύο συστατικά αναμιγνύονται καλά και εγχύονται για μια εβδομάδα. Πίνετε μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
Το εργαλείο ανακουφίζει από το πρήξιμο και την κούραση, τον πόνο, οι κιρσούς γίνονται λιγότερο αισθητές.

Χυμός πατάτας

Οι ακατέργαστες πατάτες τεμαχίζονται σε τρίφτη ή σε μπλέντερ, το gruel εφαρμόζεται σε πληγές. Η συμπίεση διατηρείται για περίπου μισή ώρα, αν θέλετε, μπορείτε να την αφήσετε όλη τη νύχτα. Για να αυξήσετε την απόδοση, πίνετε μισό ποτήρι χυμό πατάτας ταυτόχρονα. Το προϊόν ανακουφίζει από πρήξιμο και δυσφορία στο πόδι, εξαλείφει την αίσθηση βαρύτητας, μειώνει την κόπωση και τη φλεγμονή.

Πώς επηρεάζει η χρήση ενδυμάτων συμπίεσης κιρσούς;

Τα ενδύματα συμπίεσης δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις κιρσούς. Αλλά η φθορά της θα επιβραδύνει την ασθένεια, θα ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί και θα βελτιώσει την ευημερία σας.

Αφού φορέσετε κάλτσες συμπίεσης, ο αυλός των σαφενών φλεβών στενεύει, η ροή του αίματος και της λέμφου καλύτερα, δεν σταματά στα άκρα. Ταυτόχρονα, εξαλείφονται τα πρηξίματα, οι σπασμωδικές συσπάσεις των μόσχων εξαφανίζονται, τα πόδια κουράζονται λιγότερο, δεν υπάρχει αίσθηση βαρύτητας.

Οι κύριοι τύποι εσωρούχων συμπίεσης που συνταγογραφούνται για κιρσούς, κολάν, κάλτσες, κάλτσες, μακρύ κολάν. Τα προϊόντα συνιστώνται να φοριούνται κάθε μέρα, πρέπει να τα φοράτε πάντα στη θέση ψέματος πριν σηκωθείτε το πρωί.

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί συμπίεσης των πλεκτών, οι οποίοι επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο των κιρσών. Μόνο τα σωστά επιλεγμένα εσώρουχα έχουν το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι καλύτερο να πάρετε μια συνταγή από γιατρό, αλλά μπορείτε εύκολα να αγοράσετε τις δικές σας κάλτσες ή καλσόν με χαμηλή συμπίεση για πρόληψη.

Πριν αγοράσετε, πρέπει να προσδιορίσετε ακριβώς ποια κατηγορία συμπίεσης χρειάζεστε. Ρωτήστε σχετικά με τα χαρακτηριστικά της επισήμανσης των προϊόντων της επιλεγμένης εταιρείας σας. Οι γνωστές εταιρείες χρησιμοποιούν πάντα τη λέξη "συμπίεση" για να ορίσουν την κατηγορία και να την ορίσουν σε mm Hg. Εάν το "DEN" βρίσκεται στη συσκευασία, αυτό το προϊόν δεν έχει καμία σχέση με ιατρικά ρούχα.