Πώς να θεραπεύσετε τις φλέβες των ποδιών από κιρσούς

Λεπτομερής περιγραφή για τους αναγνώστες μας: Πώς μπορούν να θεραπευτούν οι φλέβες των ποδιών των κιρσών; στον ιστότοπο για τη θεραπεία των κιρσών. rf λεπτομερώς και με φωτογραφίες.

Στο άρθρο μιλάμε για φλέβες στα πόδια και πώς να αντιμετωπίζετε κιρσούς στο σπίτι. Θα μάθετε ποιες λαϊκές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κιρσούς, εάν το μασάζ είναι αποτελεσματικό και σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές μας για να κάνετε κομπρέσες και βάμματα για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τον πόνο που σχετίζονται με κιρσούς στα πόδια. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια λίστα με αλοιφές που είναι αποτελεσματικές κατά των κιρσών.

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια, φλέβες στα πόδια

Οι κιρσοί, ή οι κιρσοί των κάτω άκρων, είναι μια ασθένεια στην οποία τα τοιχώματα των επιφανειακών αγγείων γίνονται πιο λεπτά, ο αυλός τους αυξάνεται και σχηματίζονται διευρυμένοι κόμβοι. Εξωτερικά, η ασθένεια μπορεί να αναγνωριστεί εάν προεξέχουν οι φλέβες στα πόδια. Οι κιρσοί εμφανίζονται σε γυναίκες και άνδρες, αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε παθολογίες.

Αιτίες, συμπτώματα

Αιτίες, συμπτώματα

Οι κιρσοί είναι μια διόγκωση (διόγκωση) των φλεβών που εμφανίζονται στην επιφάνεια των μυών των ποδιών. Οι φλέβες διογκώνονται και συστρέφονται και είναι πολύ αισθητές κάτω από το δέρμα. Γιατί εμφανίζονται κιρσούς; Στα κάτω άκρα υπάρχουν σαφείς και βαθιές φλέβες που συνδέονται με την επικοινωνία των φλεβών. Μέσα από αυτά, το αίμα ρέει από τις σαφενείς φλέβες μέχρι τις βαθιές. Η μυϊκή αντλία είναι υπεύθυνη για την κίνησή τους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες συστέλλονται και ωθούν το αίμα προς τα πάνω. Οι φλεβικές βαλβίδες εμποδίζουν το αίμα να ρέει προς τα κάτω. Αυτή είναι η σωστή ροή αίματος και είναι δυνατή μόνο με φυσιολογικό φλέβα.

Εάν ο τόνος του φλεβικού τοιχώματος μειωθεί και οι βαλβίδες δεν εκτελούν τη λειτουργία τους, το αίμα κινείται όχι μόνο προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω. Αυτό αυξάνει την πίεση στα αγγεία, προκαλεί το πρήξιμο και την επέκτασή τους και προωθεί το σχηματισμό κόμβων.

Οι νευρικές απολήξεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος δίνει τη σειρά να αυξήσει τον τόνο των φλεβών. Η αύξηση της αντίστασης αυξάνει περαιτέρω το άγχος στις φλέβες, οδηγώντας σε ατροφία του φλεβικού τοιχώματος και θάνατο των νευρικών απολήξεων.

Παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κιρσών:

 • καθιστικός τρόπος ζωής
 • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
 • ανθυγιεινή διατροφή;
 • παχυσαρκία;
 • ορμονική ανισορροπία;
 • εγκυμοσύνη;
 • γενετική προδιάθεση.

Συμπτώματα των κιρσών στα πόδια:

 • αίσθημα βαρύτητας στα πόδια.
 • αυξημένη κόπωση.
 • τοπικός πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού.
 • πρήξιμο των ποδιών;
 • Νύχτες κράμπες - σε σοβαρές περιπτώσεις.

Στην αρχική φάση, οι κιρσίδες εκδηλώνονται εξωτερικά μέσω του σχηματισμού αραχνών στην επιφάνεια του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου, η επέκταση των φλεβών αυξάνεται, η αιμοδυναμική διαταράσσεται όλο και περισσότερο. Στα τελευταία στάδια, οι επιφανειακές φλέβες συντήκονται με το δέρμα. Οι φλέβες φράσσονται, σχηματίζονται τροφικά έλκη.

Μια φλέβα στο πόδι σας πονάει - τι να κάνετε

Εάν μια προεξέχουσα φλέβα εμφανίζεται στο πόδι και πονάει, υποδηλώνει την ανάπτυξη κιρσών. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι και τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να σταματήσει η πρόοδος της νόσου.

Σε ποιον γιατρό πρέπει να πάω για κιρσούς; Η διάγνωση και η θεραπεία των κιρσών πραγματοποιείται από έναν φλεβολόγο. Στην αρχική φάση, είναι απαραίτητο να ζητήσετε συμβουλές από έναν ειδικό. Θα εντοπίσει τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν την ανάπτυξη της νόσου, θα ορίσει κατάλληλες μεθόδους θεραπείας και πρόληψης.

Θεραπεία των κιρσών στα πόδια

Η θεραπεία για κιρσούς στα πόδια γίνεται στο σπίτι, εκτός εάν ο ασθενής χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Οι γιατροί συνταγογραφούν χάπια, αλοιφές και πηκτές που βελτιώνουν τη ροή του φλεβικού αίματος, διαλύουν τους θρόμβους του αίματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος, ανακουφίζουν από το πρήξιμο και την κόπωση στα πόδια. Ως πρόσθετη θεραπεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες.

Θεραπεία των κιρσών στα πόδια με λαϊκές θεραπείες

Αυτή η ενότητα σας λέει πώς και πώς να αντιμετωπίσετε κιρσούς στα πόδια σας στο σπίτι. Εάν ενδιαφέρεστε για τον τρόπο αντιμετώπισης των κιρσών στα πόδια των γυναικών ή των κιρσών στα πόδια στους άνδρες, δείτε τον πίνακα για αποτελεσματικές λαϊκές θεραπείες.

Παραδοσιακές ιατρικές συνταγές για τη θεραπεία των κιρσών:

Όνομα Πώς λειτουργεί Οδηγίες χρήσης
Τσουκνίδα Αραιώνει το αίμα και βελτιώνει την κυκλοφορία, ενισχύει τα αγγειακά τοιχώματα και αποτρέπει το σχηματισμό πλακών χοληστερόλης. Πάρτε 5 κουταλιές της σούπας. Στεγνώστε την τσουκνίδα και ρίξτε 250 ml βότκας. Επιμείνετε στο φάρμακο σε σκοτεινό μέρος για 7 ημέρες. Χρησιμοποιήστε βάμμα 1 κουταλιά της σούπας. 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
Σόδα Αραιώνει το αίμα, εξαλείφει το πρήξιμο και τη βαρύτητα στα πόδια, επιταχύνει τη λεμφική παροχέτευση και ανακουφίζει τον πόνο.

Πάρτε 1-2 κουταλιές της σούπας. Μαγειρική σόδα και βρέξτε ελαφρά με νερό. Απλώστε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή και καλύψτε με ένα φύλλο λάχανου. Ασφαλίστε τη συμπίεση με γάζα και αφήστε την να παραμείνει όλη τη νύχτα.

Μπορείτε να κάνετε ένα ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα. Για να το κάνετε αυτό, αραιώστε 200 g σόδας σε 5 λίτρα ζεστού νερού. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 10-15 λεπτά.

Ξίδι μηλίτη μήλου Αυξάνει τον τόνο των τοιχωμάτων των φλεβών, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξαλείφει το πρήξιμο και ανακουφίζει τον πόνο.

Απλώστε ξύδι μήλου μηλίτη στις πληγείσες περιοχές πρωί και βράδυ μετά το ντους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξίδι μηλίτη μήλου ως κομπρέσα. Βρέξτε τη γάζα με υγρό και στερεώστε την στο πόδι σας. Ξαπλώστε με τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι 6 έως 8 ίντσες πάνω από την καρδιά σας για 1 ώρα.

Λάχανο Ανακουφίζει το πρήξιμο και την ερυθρότητα, ανακουφίζει από τον πόνο. Πάρτε ένα φύλλο λάχανου και πιέστε το με έναν πλάστη για να απελευθερώσετε το χυμό. Λιπάνετε τη μία πλευρά του φύλλου με φυτικό λάδι και απλώστε στην πληγή. Ασφαλίστε τη συμπίεση με έναν επίδεσμο. Αφήστε το όλη την ημέρα ή όλη τη νύχτα.
Celandine Ανακουφίζει το πρήξιμο, την κούραση και τον πόνο στα πόδια. Παρασκευάστε 1 κουταλιά της σούπας. Celandine σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Μουλιάστε ένα λινό πανί στο ζωμό. Τυλίξτε τα πόδια σας και αφήστε για 1 ώρα. Κάντε τη διαδικασία για 7 ημέρες. Στη συνέχεια, κάντε ένα διάλειμμα 10 ημερών.
Σαπούνι πλυντηρίου Ανακουφίζει τη φλεγμονή και επιταχύνει τις διαδικασίες αναγέννησης. Προωθεί την επούλωση ρωγμών και πληγών που επιδεινώνουν την κατάσταση με κιρσούς. Τρίψτε μια μπάρα σαπουνιού πλυντηρίου. Θρυμματίστε 10 δισκία ασπιρίνης και γεμίστε τα με 250 ml βότκας. Προσθέστε σαπούνι. Επιμονή για 2 ημέρες. Χρησιμοποιήστε το προϊόν ως λοσιόν.
Μέλι Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σφίγγει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την ελαστικότητά τους. Ενισχύει τη γενική και τοπική ασυλία.

Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας με άδειο στομάχι. Μέλι κάθε μέρα.

Τα ποδόλουτρα γίνονται με μέλι. Για να γίνει αυτό, διαλύστε 10 g μέλι σε 5 λίτρα ζεστού νερού. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 20 λεπτά.

Βερμούτ Ανακουφίζει τη φλεγμονή, αραιώνει το αίμα και βελτιώνει την κυκλοφορία, ανακουφίζει από τον πόνο. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας. στεγνό βερμούτ με ένα ποτήρι κεφίρ. Κορεσμός της φυσικής ουσίας στο μείγμα. Βάλτε μια συμπίεση στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε για 20-30 λεπτά.
Πρώτες πατάτες Ενισχύει τα τοιχώματα των φλεβών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τρίβουμε τις ωμά πατάτες. Απλώστε κουάκερ στα πόδια σας και ασφαλίστε το με έναν επίδεσμο. Αφήστε το για 5 ώρες.
Kalanchoe Ανακουφίζει τη φλεγμονή, επιταχύνει τις διαδικασίες αναγέννησης και εξαλείφει το πρήξιμο. Πλύνετε και αλέστε μερικά φύλλα Kalanchoe. Ρίξτε 500 ml βότκας. Επιμείνετε για 7 ημέρες. Τρίψτε τις πληγές στα πόδια με το τελικό βάμμα.

Αλοιφή κατά των κιρσών στα πόδια

Οι αλοιφές για κιρσούς χρησιμοποιούνται όταν είναι εμφανείς μία ή περισσότερες φλέβες. Τα τοπικά φάρμακα δεν θεραπεύουν την ασθένεια, μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των εκδηλώσεων. Εάν η φλέβα σας είναι πρησμένη και βγαίνει, δείτε έναν φλεβολόγο. Ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση αλοιφών και πηκτωμάτων σε πρώιμο στάδιο, αλλά η βάση για τον τερματισμό της νόσου θα είναι η πρόληψη και η εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου.

Λίστα αλοιφών για κιρσούς στα πόδια:

 • Η αλοιφή ηπαρίνηςείναι μια φθηνή αλοιφή με βάση την ηπαρίνη νατρίου. Το αντιπηκτικό όχι μόνο αραιώνει το αίμα, αλλά επίσης ανακουφίζει τον πόνο.
 • Troxevasin- αυξάνει τον τόνο των αγγειακών τοιχωμάτων, έχει αντιφλεγμονώδη, αντι-οίδημα και αραιωτικά αποτελέσματα. Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα.
 • Ένα παρασκεύασμα που περιέχει εκχύλισμα βδέλλα.Η αλοιφή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξαλείφει το πρήξιμο και τον πόνο και αυξάνει τον τόνο των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

Δισκία κατά των κιρσών στα πόδια

Εκτός από τις αλοιφές, τα δισκία χρησιμοποιούνται επίσης στα αρχικά στάδια των κιρσών. Για τη θεραπεία των κιρσών, χρησιμοποιούνται φλεβοτονικά, αντιπηκτικά, αντιοξειδωτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Δισκία κατά των κιρσών:

 • Diosmin- αποτρέπει το τέντωμα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των φλεβών, μειώνει τη στάση του αίματος και βοηθά στην ομαλοποίηση της ροής του αίματος.
 • Διπυριδαμόλη- βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία στο αίμα και αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα.

Ποτέ μην επιλέγετε μόνοι σας ένα φάρμακο. Τα δισκία για τη θεραπεία των κιρσών στα πόδια έχουν μεγάλο αριθμό αντενδείξεων που μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο από κράμπες; Με πόνο στα πόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα - δικλοφενάκη, ινδομεθακίνη, νιμεσουλίδη, ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη. Για να αποφύγετε την κόπωση, ξαπλώστε για λίγα λεπτά με τα πόδια σας υψωμένα πάνω από την καρδιά σας και ένα μαξιλάρι κάτω.

Ρούχα συμπίεσης

Κατά τη θεραπεία των κιρσών, είναι σημαντικό να φοράτε ειδικά ρούχα συμπίεσης. Κάλτσες, κάλτσες στο γόνατο, κάλτσες και καλσόν με διαφορετικούς βαθμούς συμπίεσης δημιουργούν την απαραίτητη πίεση στις φλέβες. Αυτό βοηθά την μυϊκή αντλία να ωθήσει το αίμα προς τα πάνω και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα πόδια.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ, Η ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΙΣ ΒΙΕΝΤΕΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Τα πόδια είναι λιγότερο κουρασμένα, χωρίς περικοπή.

Δεν πρέπει να επιλέξετε εσώρουχα συμπίεσης χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν φλεβολόγο. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κιρσών, επικοινωνήστε με έναν ειδικό. Ο γιατρός εξετάζει την κατάσταση των φλεβών και, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά, επιλέγει την κατηγορία συμπίεσης και τον τύπο των προϊόντων.

Κατηγορίες συμπίεσης:

 • 1η τάξη - συμπίεση όχι μεγαλύτερη από 23 mm Hg. ArtΣυνταγογραφείται στα αρχικά στάδια των κιρσών.
 • Βαθμός 2 - συμπίεση περίπου 33 mm Hg. Art. Για τη θεραπεία των μέτριων κιρσών και της θρομβοφλεβίτιδας.
 • Βαθμός 3 - συμπίεση περίπου 45 mm Hg. Art. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρής φλεβικής ανεπάρκειας.
 • Βαθμός 4 - συμπίεση πάνω από 50 mm Hg art. Συνταγογραφείται για σοβαρά στάδια της νόσου.

Μασάζ για κιρσούς

Το μασάζ είναι μια άλλη μέθοδος θεραπείας των κιρσών στα αρχικά τους στάδια. Ωστόσο, χωρίς να ακολουθήσετε τη σωστή τεχνική, η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Το μασάζ πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ειδικό.

Είναι δυνατόν να κάνετε μασάζ στα πόδια με κιρσούς;

Ένα μασάζ ποδιών για κιρσούς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα πρώτα στάδια της νόσου. Απαγορεύεται η εκτέλεση της διαδικασίας σε τροφικά έλκη, θρομβοφλεβίτιδα και δερματικές παθήσεις. Οι γενικές αντενδείξεις είναι πυρετός, μολυσματικές ασθένειες και φλεγμονή. Μην κάνετε μασάζ κατά της κυτταρίτιδας με κιρσούς, ειδικά όχι με δοχεία κενού.

Πραγματοποιείται μασάζ λεμφικού παροχέτευσης για τη θεραπεία των κιρσών. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική αποστράγγιση, εξαλείφει το πρήξιμο, την κόπωση και τον πόνο.

ΓΙΑ ΜΑΣΑΖ ΛΥΜΦΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΠΡΩΤΗ ΕΞΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Αργά. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ CAVIAR ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΜΑΛΑΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΙΕΣΗΣ.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υδρομασάζ με μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες νερού. Η δράση του κρύου και ζεστού νερού αυξάνει τον τόνο των τοιχωμάτων των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Θεραπεία με λέιζερ των φλεβών των ποδιών

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών με λέιζερ ονομάζεται πήξη λέιζερ. Αυτή είναι μια σύγχρονη μέθοδος πρόληψης της πτώσης του αίματος. Με το λέιζερ, μπορείτε να αυξήσετε τον τόνο των τοιχωμάτων των αγγείων και να ομαλοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Η αρχή της τεχνολογίας βασίζεται στη θερμική επίδραση ενός λέιζερ στην εσωτερική επιφάνεια μιας φλέβας και αίματος. Φυσαλίδες ατμών σχηματίζονται στο αίμα. Ο ατμός έρχεται σε επαφή με το τοίχωμα της φλέβας, καταστρέφοντας τον και «φορτίζοντας». Ο προκύπτων θρόμβος αντικαθίσταται με συνδετικό ιστό και η δίοδος σφραγίζεται.

Αντενδείξεις για πήξη λέιζερ:

 • σημαντική επέκταση του φλεβικού κορμού.
 • εστίες φλεγμονής στην περιοχή παρέμβασης.
 • θρομβοφιλία;
 • χρόνια ισχαιμία των κάτω άκρων.
 • ασθένειες που απαιτούν προτεραιότητα θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κιρσών από τα πόδια

Η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια συντηρητικής και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας, αλλά μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Η πιο σημαντική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κιρσών είναι η φλεβεκτομή. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, οι κατεστραμμένες φλέβες αφαιρούνται, γεγονός που επιτρέπει την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στις βαθιές φλέβες.

Σημειώσεις σχετικά με την εφαρμογή:

 • εκτεταμένες κιρσούς;
 • διασταλμένη σαφενώδης φλέβα;
 • παραβίαση της εκροής αίματος;
 • τροφικά έλκη;
 • θρομβοφλεβίτιδα.

Αντενδείξεις:

 • όψιμο στάδιο των κιρσών;
 • ισχαιμία της καρδιάς;
 • σοβαρές μολυσματικές ασθένειες;
 • δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης;
 • ηλικία.

Αποκατάσταση μετά την αφαίρεση της φλέβας των ποδιών

Χρόνος λειτουργίας - 1-2 ώρες. Την πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του, ο ασθενής βρίσκεται υπό την επίβλεψη γιατρών. Μετά από μερικές ώρες του επιτρέπεται να μετακινεί τα πόδια του. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

Στη μετεγχειρητική φάση, ο ασθενής συνταγογραφείται να φοράει κάλτσες συμπίεσης και να κάνει ειδικές ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, είναι σημαντικό να συνηθίσετε τη φυσιολογική σωματική δραστηριότητα που διασφαλίζει τη ροή του αίματος αλλά δεν ασκεί μεγάλη πίεση στις φλέβες.

Πρόληψη κιρσών στα πόδια

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των κιρσών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση και άλλοι παράγοντες κινδύνου, καθώς και μετά από θεραπεία με λέιζερ και φλεβοκτομή για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της νόσου.

Για την πρόληψη των κιρσών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες και τοπικά φάρμακα που αυξάνουν τον τόνο του τοιχώματος των φλεβών, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζουν από το πρήξιμο και την κούραση στα πόδια στο τέλος της ημέρας. Περιγράψαμε όλα αυτά τα εργαλεία στο άρθρο.

Τρόπος ζωής, γυμναστική και διατροφή

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κιρσών, πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σταματήστε τις κακές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για κιρσούς.

Ισορροπήστε τη διατροφή σας, εξαλείψτε λιπαρά, τηγανητά, αλμυρά και υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα. Συμπεριλάβετε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Εάν θέλετε να αποτρέψετε την ανάπτυξη κιρσών, μην ξεχάσετε τη γυμναστική και την ελαφριά άσκηση. Για να διανείμετε αίμα στα κάτω άκρα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τα πόδια όταν κάνετε γυμναστική. Μια εξαιρετική άσκηση για την πρόληψη των κιρσών είναι το ποδήλατο.

Φορέστε άνετα παπούτσια. Εάν έχετε προδιάθεση για τη νόσο, επισκεφτείτε έναν φλεβολόγο. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ρούχα συμπίεσης.

Πρόληψη των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. Για να αποφύγετε την ανάπτυξη της νόσου κατά τον τοκετό, ακολουθήστε απλούς κανόνες πρόληψης:

 • Φορέστε κάλτσες ή κάλτσες συμπίεσης.
 • Άσκηση για βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια σας.
 • Μην στέκεστε ή καθίστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια και ρούχα.
 • Κοιμηθείτε στα αριστερά σας. Σε αυτήν τη θέση, δεν μπορείτε να τσιμπήσετε τη φλέβα στη δεξιά πλευρά, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποστράγγιση αίματος από τα κάτω άκρα.
 • Μην διασχίζετε τα πόδια σας.
 • Φάτε δεξιά.
 • Κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα.

Τι συμβαίνει εάν δεν υποβληθούν σε θεραπεία κιρσών;

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια σοβαρή ασθένεια που, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές, όπως:

 • θρομβοφλεβίτιδα;
 • διαχωρισμός θρόμβου και απόφραξη του φλεβικού αυλού.
 • Πνευμονική εμβολή;
 • τροφικά έλκη;
 • πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος.
 • δερματίτιδα;
 • Πάχυνση του υποδόριου λίπους στο σημείο της βλάβης.

Τι πρέπει να προσέξετε

 1. Οι κιρσοί είναι κιρσοί που οφείλονται σε μείωση του τόνου του αγγειακού τοιχώματος.
 2. Στα αρχικά στάδια των κιρσών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλοιφές, δισκία και λαϊκές θεραπείες. Η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση.
 3. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα κιρσών, επικοινωνήστε με έναν φλεβολόγο. Θα βρει τη σωστή θεραπεία.

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια χρόνια ασθένεια στην οποία τα φλεβικά αγγεία τεντώνονται ή επιμηκύνονται. Όχι μόνο οι κιρσοί εμφανίζονται στις φλέβες των ποδιών (αλλά αυτή είναι η πιο κοινή μορφή), μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στα αιμοφόρα αγγεία άλλων εσωτερικών οργάνων. Για όλες τις μορφές κιρσών, οι θεραπείες στο σπίτι είναι πολύ παρόμοιες.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από έναν φλεβολόγο ή αγγειοχειρουργό, ο οποίος καθορίζει επίσης τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Η θεραπεία της παθολογίας βασίζεται σε δύο μεθόδους: τη συντηρητική θεραπεία των κιρσών, η οποία πραγματοποιείται στο σπίτι και η χειρουργική επέμβαση.

Phlebeurysm

κιρσούς Ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξης της φλεβικής παθολογίας, η θεραπεία των κιρσών στο σπίτι μπορεί να γίνει ως εξής:

 • Η κύρια θεραπεία χορηγείται μόνο στα πρώτα στάδια της νόσου. Εάν αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στο στάδιο της εμφάνισης ενός μικρού πρηξίματος των ποδιών ή όταν εμφανίζεται ένα αγγειακό μοτίβο στα πόδια, μπορείτε να θεραπεύσετε την ασθένεια στο σπίτι.
 • Πρόσθετη θεραπεία - σε προχωρημένα στάδια της νόσου, όταν η ανεπτυγμένη παθολογία απαιτεί ειδική θεραπεία και οι ασκήσεις στο σπίτι για τη βελτίωση της ροής του αίματος είναι απαραίτητη προσθήκη στην κύρια θεραπεία.
 • Προληπτικό μέτρο μετά την επέμβαση για την αποτροπή της περαιτέρω ανάπτυξης της παθολογίας.

Η καρδιά των κιρσών είναι η αδυναμία του συνδετικού ιστού του τοιχώματος των φλεβικών αγγείων. Ως εκ τούτου, η συντηρητική θεραπεία της νόσου στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση αυτού του τείχους. Αυτή η προσέγγιση στη θεραπεία είναι θεμελιώδης και επιτρέπει τη θεραπεία κιρσών σε οποιοδήποτε σημείο: τόσο στα πόδια όσο και στις φλέβες των εσωτερικών οργάνων.

Η αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια στο σπίτι απαιτεί επίσης μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων μέτρων:

Λήψη φαρμάκων Ενίσχυση του αγγειακού τοιχώματος
Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών
Αλλαγή διατροφής
Χρήση εξωτερικών φαρμάκων
Γυμναστική φλεβών Βελτιωμένη ροή φλεβικού αίματος
Φοράτε ρούχα συμπίεσης
Άσκηση στην αποστράγγιση αίματος
Κοιμηθείτε με τα πόδια σας σηκωμένα
Βελτιστοποίηση ροής εργασίας Μείωση του φορτίου στα φλεβικά αγγεία των ποδιών
Απώλεια βάρους
Ειδικές σωματικές ασκήσεις Ενίσχυση των μυών του μοσχαριού
Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Δραστηριότητες για ενίσχυση του αγγειακού τοιχώματος

Αυτές οι μέθοδοι - που στοχεύουν στη βελτίωση της διαπερατότητας του αγγειακού τοιχώματος των φλεβών, στην αύξηση του τόνου και της ελαστικότητάς τους - είναι οι κύριες οδηγίες για τη θεραπεία των κιρσών, συμπεριλαμβανομένων των φλεβών των ποδιών.

Περιλαμβάνει:

 1. Θεραπεία με φάρμακα όπως Diosmin, Troxerutin, Escin. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε κιρσούς με αυτά τα φάρμακα αποκλειστικά σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού που θα επιλέξει τη θεραπεία και θα καθορίσει τη συχνότητα και τη διάρκεια της εισαγωγής.
 2. Θεραπεία σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνταγές ιατρικής.
 3. Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών - Έχει αποδειχθεί ότι οι βιταμίνες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαπερατότητα του αγγειακού τοιχώματος: ρουτίνη (βιταμίνη Ρ) και ασκορβικό οξύ. Επομένως, ένας συνδυασμός αυτών των δύο βιταμινών χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.
 4. Χρήση αλοιφών και πηκτωμάτων.

Λαϊκές συνταγές

Τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών στο σπίτι με λαϊκές θεραπείες:

Αλκοολούχο βάμμα από λουλούδια καστανιάς αλόγου
Αλκοολούχο βάμμα από λουλούδια καστανιάς αλόγου Πάρτε 50 g λουλουδιών και γεμίστε τα με 500 ml αιθυλικής αλκοόλης σε συγκέντρωση 50%. Αφήστε το μείγμα απότομο για δύο εβδομάδες, ανακινήστε το καθημερινά και στη συνέχεια στραγγίστε. Πάρτε 30-40 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα για 30 ημέρες.
Έγχυση φύλλων τσουκνίδας Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο βότανο τσουκνίδας, ρίξτε 200 ml βραστό νερό και αφήστε για 1 ώρα. Σουρώστε την έγχυση και πάρτε 60 ml τρεις φορές την ημέρα. Η θεραπεία διαρκεί 30 ημέρες, ένα διάλειμμα - 15 ημέρες, επαναλάβετε δύο φορές.
Έγχυση κώνων λυκίσκου Ρίξτε 200 ml ζεστού νερού σε δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένους κώνους, σιγοβράστε για 10 λεπτά και στραγγίξτε. Πάρτε 200 ml έγχυσης 2-3 φορές την ημέρα. Θυμηθείτε, προκαλεί υπνηλία.
Διάλυμα ξιδιού μήλου μηλίτη Προσθέστε 10 ml ξίδι μηλίτη μήλου σε 200 ml νερό, πάρτε αυτό το ποτό το πρωί και το βράδυ. Η συνταγή αντενδείκνυται για άτομα με γαστρεντερικά έλκη.

Κιρσώδεις φλέβες τρέχοντας

εξάλειψη

Στην πρώτη και τη δεύτερη φάση, είναι δυνατό να τρέξετε με κιρσούς. Ταυτόχρονα, συνιστάται να αποφεύγετε σημαντικά φορτία στα πόδια, προτιμώντας το τζόκινγκ και το περπάτημα. Το τζόκινγκ δεν συνιστάται για θρόμβωση, καθώς και σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από κιρσούς περπατώντας μόνο στην αρχή της νόσου, όταν οι φλέβες δεν έχουν τεντωθεί ακόμη. Σε αυτό το σημείο απουσιάζουν τα κλινικά συμπτώματα της νόσου. Επομένως, ο ασθενής δεν γνωρίζει τη σημασία της έναρξης της τάξης. Τη στιγμή που γίνεται η διάγνωση «κιρσών», το τρέξιμο δεν μπορεί πλέον να θεραπεύσει πλήρως την παθολογία.

Πότε θα πρέπει να δείτε έναν φλεβολόγο;

Η επίσκεψη ενός γιατρού για κιρσούς πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο έχει προχωρήσει η ασθένεια σε αυτό το σημείο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θεραπευτεί πλήρως ο ασθενής. Στην ιδανική περίπτωση, εάν κάποιος επισκέπτεται την κλινική εκείνη τη στιγμή, θα παρατηρηθούν τα πρώτα σημάδια: βαρύτητα στα πόδια, πόνους πτήσης όταν στέκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρήξιμο.

Διατροφή, δίαιτα κατά των κιρσών

Με κιρσούς, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς και στην αποκατάσταση του αγγειακού τόνου.

Συνιστάται να φάτε:

 • Θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρια);
 • φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, μαύρη σταφίδα, εσπεριδοειδή);
 • τρόφιμα που αραιώνουν το αίμα (σκόρδο, λεμόνι, κρεμμύδι, κεράσι).

Οι διατροφικοί περιορισμοί συνάδουν με μια συνολική λιτή διατροφή. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, υπερβολικά αλμυρών, πικάντικων, όξινων και άλλων τροφίμων με ερεθιστικές ιδιότητες. Επίσης, μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφέ, τσαγιού και άλλων ποτών με διουρητικές ιδιότητες.

Προληπτικά μέτρα

Η βάση της πρόληψης VVV είναι η απόρριψη ενός καθιστικού τρόπου ζωής και στατικά φορτία στα πόδια. Συνιστάται να κάνετε ένα σύντομο τρέξιμο ή να τρέχετε αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, θα πρέπει να κάνετε σύντομα διαλείμματα αφιερωμένα σε ασκήσεις ποδιών. Επιπλέον, πρέπει να τρώτε τα τρόφιμα που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα και να φοράτε καλσόν συμπίεσης εάν είναι απαραίτητο. Η μέτρια συμπίεση βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τις επιφανειακές φλέβες.

Προφυλάξεις

Παρά την εμφανή ασφάλεια, οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια ασθένεια που, υπό ορισμένες συνθήκες, αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης της παθολογίας, όταν το αγγειακό τοίχωμα γίνεται λεπτότερο και η ακεραιότητά του διασπάται πολύ εύκολα. Επομένως, η θεραπεία σύμφωνα με τις λαϊκές συνταγές θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Για να αποφύγετε λάθη και τη χρήση λανθασμένων μεθόδων θεραπείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε.