Κιρσούς στα πόδια

Πρόσφατα, άτομα άνω των 30 ετών αντιμετωπίζουν μία παθολογία - κιρσούς. Η ασθένεια είναι κληρονομική και είναι αποτέλεσμα κατάχρησης κακών συνηθειών. Κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων - παραμόρφωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά, σχηματισμός εξογκωμάτων. Η ασθένεια οδηγεί σε επιπλοκές που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων αίματος, τον κίνδυνο διαχωρισμού τους. Τα τελευταία στάδια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό. Θα συνταγογραφήσει τη θεραπεία ειδικά για τη διάγνωσή σας.

Κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων - μηχανισμός ανάπτυξης

Οι παθολογικές αλλαγές στις φλέβες των ποδιών αναπτύσσονται υπό την επίδραση παραγόντων που έχουν εσωτερική και εξωτερική εκδήλωση.

Οι κύριοι λόγοι για τον σχηματισμό παθολογικών αλλαγών:

 • Γενετική προδιάθεση. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες στην ανάπτυξη των κιρσών είναι η κληρονομικότητα. Εάν η μητέρα ή η γιαγιά σας είχαν μια ασθένεια, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να έχουν προδιάθεση για παθολογικές διαδικασίες.
 • Συγγενής αγγειακή ανεπάρκεια. Οι παθολογικές ανωμαλίες σχετίζονται με συγγενή αδυναμία του συνδετικού ιστού. Διαμορφωμένοι τοίχοι, δομές, με χαμηλή αντοχή και ελαστικότητα.
 • Χαμηλή αγγειακή ελαστικότητα
 • Η περίοδος κύησης. Ένας από τους λόγους για την ανάπτυξη της νόσου είναι η εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας οδηγούν στο γεγονός ότι πάσχουν από παθολογία 50% πιο συχνά από τους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ροή του αίματος προς τα κάτω πυελικά όργανα αυξάνεται και η πίεση στο κάτω μέρος του σώματος αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, τα φλεβικά τοιχώματα διογκώνονται κάτω από την ορμή της ροής του αίματος.
 • Οι ειδικές δυνατότητες της ροής εργασίας. Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων σχηματίζονται σε άτομα με θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παθολογία αναπτύσσεται σε δασκάλους, κομμωτές και οδοντίατροι. Τα άτομα που σχετίζονται με την κινητικότητα δεν διατρέχουν κίνδυνο.
 • υπέρβαρο. Με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, το βάρος στο κάτω μέρος του σώματος αυξάνεται.
 • Ανεπαρκής διατροφή, έλλειψη φρούτων και ωμών λαχανικών στη διατροφή.
 • Παρουσία ογκολογικών παθήσεων.
 • Συνεχείς αγχωτικές καταστάσεις. Τα φλεβικά τοιχώματα περιέχουν νευρικά άκρα που αυξάνουν τον τόνο. Με συνεχή νευρική υπέρταση, τα τοιχώματα γίνονται λιγότερο ελαστικά.
 • Κακές συνήθειες (κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα). Οι ρύποι, οι τοξίνες, έχουν καταστρεπτική επίδραση στα τοιχώματα των αγγείων.
 • Υπερφόρτωση σπορ με βάρη.
 • Τα παπούτσια με ψηλά τακούνια και σφιχτά ρούχα συμβάλλουν στη συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τη ροή του αίματος.

Οι αναφερόμενοι παράγοντες συμβάλλουν στη διαταραχή της ακεραιότητας των φλεβικών τοιχωμάτων. Υπό την πίεση της κυκλοφορίας του αίματος, αναγκάζονται να παραμορφωθούν. Η ροή του αίματος είναι από κάτω προς τα πάνω. Από τα κάτω άκρα μέχρι την καρδιά. Υπάρχουν βαλβίδες στις φλέβες που εμποδίζουν την επιστροφή της ροής.

Σε περίπτωση παραβίασης της κύριας λειτουργίας των βαλβίδων, υπό την πίεση της ροής του αίματος, τα αγγεία παραμορφώνονται, αραιώνονται και επιμηκύνονται, γεγονός που γίνεται χαοτικό. Σχηματίζονται κόμβοι - varix, οι οποίες είναι ορατές στο δέρμα σαν μπλε αστέρια.

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια, παράγοντες κινδύνου

Στα αρχικά στάδια της νόσου, μπορεί να γίνει αισθητή αδυναμία και κόπωση στα πόδια. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ασθένεια αναπτύσσεται, ο ασθενής αισθάνεται πόνο. Η φύση του πόνου τραβάει. Τα πράγματα χειροτερεύουν τη νύχτα, στο τέλος της ημέρας, αδύναμα το πρωί μετά τον ύπνο. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα παθολογικών αλλαγών στα αγγεία. Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως, είναι πιθανές επιπλοκές.

Phlebeurysm

Προκαλούν ασθένειες των φλεβών των κάτω άκρων:

 • Θρομβοφλεβίτιδα. Εκδηλώνεται ως φλεγμονή των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγεί σε υψηλές θερμοκρασίες, φράξιμο του αυλού των αιμοφόρων αγγείων.
 • Έλκος τροπαίου. Παραβίαση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων, που σχηματίζεται με την παραμικρή παραβίαση. Η παθολογία είναι επικίνδυνη, είναι ένα έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Ο τόπος εντοπισμού είναι το κάτω μέρος του κάτω ποδιού, το πόδι. Δύσκολο να θεραπευτεί. Το δέρμα γίνεται ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές επιδράσεις. Ο κύριος κίνδυνος είναι η νέκρωση των ιστών.
 • φλεβοθρόμβωση. Παραβίαση της ροής του αίματος λόγω του σχηματισμού θρόμβων αίματος, που προσκολλώνται στα τοιχώματα των φλεβών και περιορίζουν τον αυλό του αγωγού.
 • θρόμβωση. Θρόμβοι αίματος που προκύπτουν από θρόμβους αίματος. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν σπάσει ένας θρόμβος αίματος, μεταφερθεί στην πνευμονική αρτηρία.
 • αιμορραγικό κομμάτι;
 • θρομβοφλεβίτιδα. Φλεγμονή των τοιχωμάτων των αγγείων λόγω του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Συνδέεται με αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια μπορεί να είναι θανατηφόρες. Όταν σχίζεται ένας θρόμβος αίματος, ο αυλός μιας ζωτικής αρτηρίας που τροφοδοτεί την καρδιά και τους πνεύμονες μπλοκάρεται, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Εξαπλώνεται επίσης στον εγκέφαλο.

Ταξινόμηση των κιρσών των ποδιών

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της παθολογίας, υπάρχουν έξι στάδια ανάπτυξης της νόσου. Η σύγχρονη ταξινόμηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα επίπεδα:

 1. μηδέν. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός αισθήματος βαρύτητας στα κάτω άκρα το βράδυ. Δεν υπάρχει κλινική εκδήλωση.
 2. Πρώτα. Εκδηλώνεται με τη μορφή υποδόριων τελαγγειεκτασιών, μικρών φλεβών αράχνης. Αισθάνεται σαν κράμπες τη νύχτα.
 3. Δεύτερο. Αποτελείται από τα παραπάνω συμπτώματα καθώς και ορατές περιοχές της υποδόριας αγγειοδιαστολής.
 4. Τρίτο. Συνοδεύεται από οίδημα του αστραγάλου. Το επόμενο πρωί μετά τον ύπνο, δεν φύγουν, αλλά μένουν όλη μέραΚατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει πόνος έλξης στην περιοχή των φλεβών.
 5. Τέταρτο. Εκφράζεται από την παρουσία ξηρότητας του δέρματος. Το Varix διογκώνεται προς τα έξω. Μπορούν να παρατηρηθούν καφέ κηλίδες - χρώση του δέρματος στην περιοχή της ρήξης των τοιχωμάτων του αγγείου.
 6. Πέμπτο. Σχηματισμός του σταδίου της τροφικής διαταραχής. Το δέρμα γίνεται ευάλωτο. Η κυκλοφορία του αίματος είναι μειωμένη και ο κίνδυνος θρόμβων αυξάνεται.
 7. Έκτο. Σχηματίζεται ένα τροφικό έλκος. Το δέρμα είναι σπασμένο, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος, συνοδευόμενοι από φλεγμονή των φλεβικών τοιχωμάτων. Αυξάνεται ο κίνδυνος διαχωρισμού θρόμβων.
Οι κιρσοί της ταξινόμησης ποδιών

Οι κιρσοί είναι ανεξάρτητη ασθένεια. Δεν φεύγει μόνη της. Όταν παρατηρηθούν τα πρώτα συμπτώματα, συνιστάται να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Να θυμάστε ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης.

Η κλινική εικόνα της εκδήλωσης της παθολογίας συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Η εμφάνιση του πόνου στα κάτω άκρα, μια αίσθηση βαρύτητας, ζεστασιάς κατά την κατεύθυνση του αγγείου.
 • Αίσθημα βαρύτητας στα πόδια προς το τέλος της ημέρας.
 • Μετά από μακρά παραμονή στα πόδια σχηματίζεται πρήξιμο.
 • Οι κράμπες γίνονται αισθητές τη νύχτα.
 • Τα τοιχώματα των φλεβών επεκτείνονται και εμφανίζονται στο δέρμα.
 • Το δέρμα του κάτω ποδιού γίνεται καφέ, ανοιχτές πληγές (τροφικά έλκη).
 • Κατά την ψηλάφηση, οι προσβεβλημένες φλέβες μπορούν να γίνουν αισθητές και να φαίνονται ελικοειδείς. Σε οριζόντια θέση, το δίκτυο των φλεβών εξαφανίζεται και εμφανίζεται όταν στέκεται.
 • Σταθερή βαρύτητα και κάψιμο στα κάτω άκρα. Στην αρχική φάση πραγματοποιείται το πρωί μετά το διάλειμμα. Με την ανάπτυξη της νόσου, προστίθεται οίδημα.
 • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος, αίσθημα αδυναμίας.
 • Συμπύκνωση, σχηματισμός κώνων στην περιοχή των αγγειακών συστάδων.
 • Αιματηρή απόρριψη από τροφικά έλκη.
 • Διακοπή της διατροφής του δέρματος.
 • Οδυνηροί θρόμβοι αίματος.

Εάν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό.

Κιρσοί - διάγνωση

Ο γιατρός συνταγογραφεί μια διαγνωστική μέθοδο με βάση την κλινική εικόνα της πορείας της νόσου. Η κύρια μέθοδος προσδιορισμού της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων είναι η διπλή υπερηχογραφία. Η διαδικασία διαρκεί 25 λεπτά. Δίνει μια ιδέα για την κατάσταση των βαθιών και επιφανειακών φλεβών. Έχει συνταγογραφηθεί για πρόληψη και προσδιορισμό της μεθόδου θεραπείας.

Υπέρηχος των φλεβών των κάτω άκρων

Εάν είναι απαραίτητο, προστίθεται η διάγνωση:

 1. Υπολογιστική τομογραφική φλεβογραφία. Η βάση της μεθόδου είναι η εισαγωγή ενός παράγοντα αντίθεσης στα αγγεία, το οποίο βοηθά στην εμφάνιση μιας σαφούς εικόνας της κατάστασης της φλέβας στην οθόνη της οθόνης. Συνιστάται για μια αβέβαιη κλινική εικόνα των κιρσών.
 2. Βενθογραφία μαγνητικού συντονισμού. Η αρχή του προσδιορισμού της διάγνωσης βασίζεται στη χρήση τομογράφου. Δεν παρέχει την εισαγωγή ενός παράγοντα αντίθεσης. Εμφανίζει το αποτέλεσμα της εξέτασης στην οθόνη. Επιτρέπει μια σαφή εικόνα της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων και καθορίζει τη θέση της παρουσίας θρόμβων αίματος.
 3. doppler τμήματος. Καθορίζει την ευκρίνεια, τη δυνατότητα στένωσης των αρτηριών. Δίνει αποτελέσματα μέσα σε πέντε λεπτά.

Θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων

Αφού προσδιοριστεί η κατάσταση των αγγείων και έχει γίνει διάγνωση, ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία. Εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης της παθολογίας. Ανατέθηκε από:

 1. Συντηρητική θεραπεία. Με βάση τη χρήση φαρμάκων αραίωσης αίματος, βεντονικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ασκήσεις φυσικής θεραπείας.
 2. σκληροθεραπεία. Η μέθοδος βασίζεται στην εισαγωγή ενός φαρμάκου στην προσβεβλημένη φλέβα. Η ροή του αίματος περνάει από υγιείς φλέβες, παρακάμπτοντας τις κολλημένες.
 3. φανέλα συμπίεσης. Συνιστάται για θεραπεία σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους θεραπείας.
 4. Χειρουργική επέμβαση - αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας.
 5. πήξη λέιζερ. Θεραπεία με λέιζερ.

Η μέθοδος θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης της νόσου.

Επέκταση της φλέβας των ποδιών, πρόληψη

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των φλεβολόγων, η ασθένεια είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί. Οι κύριες μέθοδοι πρόληψης των κιρσών:

 • σωστή διατροφή;
 • εγκατάλειψη κακών συνηθειών.
 • χρήση σωματικής άσκησης (επίσκεψη στο γυμναστήριο) ·
 • Το
 • βγαίνει στον καθαρό αέρα.
 • ντους αντίθεσης;
 • πίνει τουλάχιστον δύο λίτρα υγρού την ημέρα.
 • ορθοπεδική καρέκλα για καθιστική εργασία;
 • άνετα ρούχα και παπούτσια.

Εάν ακολουθείτε τους απλούστερους κανόνες, μπορείτε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της νόσου.