Κιρσοί: αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη

Phlebeurysm

Οι κιρσοί είναι διευρυμένες φλέβες. Κάθε επιφανειακή φλέβα μπορεί να εξελιχθεί σε κιρσούς, αλλά οι πιο συχνές περιοχές είναι οι φλέβες στα πόδια. Σε όρθια θέση (όρθια και περπατώντας), η πίεση στις φλέβες του κάτω σώματος αυξάνεται.

Για ορισμένους, οι κιρσώδεις φλέβες και οι φλέβες της αράχνης είναι απλώς ένα καλλυντικό πρόβλημα, αλλά για πολλούς ανθρώπους, οι κιρσοί μπορούν να προκαλέσουν βαρύτητα και πρήξιμο στα κάτω άκρα. Μερικές φορές οι κιρσίδες οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα - τροφικά έλκη.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση φλεβών (χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές).

Συμπτώματα των κιρσών

Οι κιρσοί δεν μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Τα σημεία που υποδηλώνουν κιρσούς είναι:

 • Οι φλέβες είναι σκούρο μοβ ή μπλε
 • φλέβες που εμφανίζονται στριμμένες και διογκωμένες. Συχνά μοιάζουν με χορδές στα πόδια σας

Εάν εμφανιστούν οδυνηρά σημεία και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος ή βαρύτητα στα πόδια
 • Κάψιμο, χτύπημα, μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στα πόδια
 • Κνησμός γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες
 • Αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από κιρσούς

Οι φλέβες της αράχνης είναι παρόμοιες με τις κιρσούς, αλλά είναι μικρότερες. Αυτές οι φλέβες είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και συχνά είναι κόκκινες ή μπλε.

Υπάρχουν φλέβες αράχνης στα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν στο πρόσωπο. Διαφέρουν σε μέγεθος και συχνά μοιάζουν με αράχνη.

Πότε πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός γιατρού;

Εάν έχετε συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και θέλετε να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία και να εξαλείψετε εντελώς την ενόχληση, εγγραφείτε αμέσως για συμβουλευτική. Οι έμπειροι φλεβολόγοι ελέγχουν την κατάσταση του αγγειακού κρεβατιού και, με βάση την εμπειρία, δίνουν μεμονωμένες συστάσεις.

Αιτίες των κιρσών

Οι αδύναμες ή κατεστραμμένες βαλβίδες μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας στους ιστούς σας και οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στην καρδιά σας. Οι φλέβες στα πόδια εξουδετερώνουν τη βαρύτητα.

Οι συσπάσεις των μυών στα κάτω πόδια λειτουργούν ως αντλία και τα ελαστικά τοιχώματα των φλεβών βοηθούν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά σας. Μικρές βαλβίδες στις φλέβες σας ανοίγουν όταν το αίμα ρέει στην καρδιά σας και μετά κλείνει για να σταματήσει η ροή του αίματος. Όταν αυτές οι βαλβίδες είναι αδύναμες ή κατεστραμμένες, το αίμα μπορεί να ρέει προς τα πίσω και να συσσωρεύεται στη φλέβα, προκαλώντας τέντωμα ή συστροφή των φλεβών.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών:

 • Ηλικία. Ο κίνδυνος των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία. Η γήρανση προκαλεί φθορά στις βαλβίδες των φλεβών που βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Τελικά, η φθορά προκαλεί το αίμα να ρέει πίσω στις φλέβες σας.
 • Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της προεμμηνόρροιας ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας καθώς οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να μειώνουν την ελαστικότητα των φλεβικών τοιχωμάτων. Τα ορμονικά φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται. Αυτή η αλλαγή υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες της διεύρυνσης των φλεβών στα πόδια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.
 • Οικογενειακή νόσος. Εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν κιρσούς, είναι πιο πιθανό.
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις φλέβες σας.
 • Μόνιμος ή καθισμένος τρόπος ζωής. Το αίμα σας δεν θα ρέει επίσης εάν βρίσκεστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλοκές

Επιπλοκές από κιρσούς, αν και σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έλκος. Έλκη στομάχου μπορεί να σχηματιστούν στο δέρμα κοντά σε κιρσούς, ειδικά κοντά στους αστραγάλους. Ένα αποχρωματισμένο έμπλαστρο στο δέρμα εμφανίζεται συνήθως πριν σχηματιστεί το έλκος. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έλκος.
 • Θρόμβος αίματος. Μερικές φορές οι βαθιές φλέβες στα πόδια μεγεθύνονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το προσβεβλημένο πόδι μπορεί να γίνει οδυνηρό και πρησμένο. Ο επίμονος πόνος στα πόδια ή το πρήξιμο θα απαιτήσει ιατρική φροντίδα, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει θρόμβο αίματος, μια κατάσταση ιατρικά γνωστή ως θρομβοφλεβίτιδα.
 • αιμορραγία. Μερικές φορές μπορεί να εκραγούν φλέβες πολύ κοντά στο δέρμα. Αυτό συνήθως οδηγεί μόνο σε ελαφριά αιμορραγία. Ωστόσο, η αιμορραγία θα απαιτήσει ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη κιρσών

Οι κιρσοί δεν μπορούν να προληφθούν πλήρως. Ωστόσο, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και του μυϊκού τόνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών. Οικιακές θεραπείες για παράπονα κιρσών:

 • Γυμναστική
 • Διατήρηση ενός βέλτιστου δείκτη μάζας σώματος
 • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
 • Αποφύγετε ψηλά τακούνια, σκληρές κάλτσες και άλλα σφιχτά ρούχα
 • το πόδι σηκώνει
 • Αλλάζετε τακτικά την καθιστή ή τη μόνιμη θέση σας

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.